Alle innlegg av Furøy

så har vi debutert!

Som annonsert, var vi med på vår første festival med hjemmebrygg i regi av Norbrygg. Vi stilte opp med 2 øl og var derved representert sammen med drøyt 100 unike øl totalt. Deltakerne var alt fra små som oss til den største standen, To tørste Mænd, som stilte med 36 (!!!) ulike øl til festivalen. Ikke rart de vant kåringen over beste stand/utstiller. Antallet besøkende på festivalen må ha vært ganske formidabelt. Det var kø for å slippe inn kl 17 og lokalet var ganske tett av folk mesteparten av kvelden. Veldig bra!

Selv opplevde vi masse interesse og noen kom flere ganger for å drikke våre øl og det var veldig hyggelig. Også noen som avsluttet kvelden hos oss fordi, som de selv sa, ville runde av med det beste ølet de hadde smakt på hele festivalen. Slikt varmer jo et bryggerhjerte! Her har ØLTID lagt ut en film fra festivalen. Morsomt å se, selv om han elegant styrke klar av vår stand !

Vi vant ingen premier, men kom hederlig ut av konkurransen med begge kandidatene. Premien får være alle hyggelige kommentarer og interessante diskusjoner om brygging og øl. Det er ikke usannsynlig at vi stiller neste gang også. Da med noe mer erfaring og kanskje noe nytt utstyr tilpasset slike anledninger.

Juleøltest 2019

Dette året hadde Jolebryggforeningen av det siste Oddetall sitt 20-års jubileum. Fine folk samlet som vanlig og tradisjonen tro, altfor mange øl som skulle testes. I år var det satt en grense på 32 øl, men mens foreningen «eldes» må vi bare innse at kapasiteten ikke øker i takt med alderen.

I år var vårt eget Jolebrygg kanskje bedre enn noen gang. Veldig fint balansert med krydderet vi liker så godt og samtidig for første gang ikke overkarbonert i det hele tatt. Grepene vi har gjort for å slippe problemene med oppskriften som vi helst ville slippe å endre for mye på, ser derved ut til å ha hjulpet!

Av polølene vi smakte oss igjennom denne gangen, ble mine personlige vinnere Cervisiams Gryla som representerte det litt ekstreme (veldig tung dessert-øl med smaker av karamell, sjokolade, lønn og vanilje), mens TV-kokken Ole Martin Alfsen sin juleøl (derav navnet OMA), var den beste av de «vanlige». Begge kan anbefales, men definitivt til hver sin bruk.

Juleøltest 2018

Vår egen juleøl smaker som vanlig bra, men vi har for andre år på rad fått problemer med halve produksjonen, hvilket gjør at vi må se litt på om vi har en oppskrift som er i overkant følsom og bør endres. Inntil videre, får vi bare si at vi har laget 20 liter med sjelden og god vare som bare noen få vil få sjansen til å smake  :-).

Tradisjonen tro, var nylig noen av medlemmene i bryggeriet med i Jolebryggforeningen av siste oddetall sin årlige test av juleøl fra polet. I år var det ca 35 stk som skulle smakes og alle var plukket ut etter prinsippet som «øl vi ikke har smakt før».  Antallet sier alt om mengden juleøl man nå får på polet. Vi var jo ikke i nærheten av noen komplett test.

Det var imidlertid mye godt på listen vår også. Personlig hadde jeg 3 stk som skilte seg ekstra positivt ut. Det var trønderske Hunsfoss sin Direktørens Jul som fikk bronsemedaljen, mens Amundsen med sin sin ZYGoat (Salted caramel choc chip cookie stout) og Cervisiam med en som heter Chocolate Salty Christmas Balls stakk av med deling av førsteplassen. Nettopp ZYGoat testet vi på Shølbryggeriet også på vår desemberbrygging og alle var enige om at dette var godt øl. Alle disse 3 må sies å være av dessert-øl typen.

Cervisiams etikettkunst er som vanlig heftig. Chocolate Salty Christmas Balls var god.

Skulle jeg tatt en juleøl til maten av de jeg smakte på, var nok Hogna sin Blitzen Juleipa en vinner, mens Haandbryggeriets Even’s More Xmas var en mer tradisjonell norsk juleøl som også kan gå til maten.