Ting å gjøre annerledes neste bryggedag

  1. IMG_1851Bruke kalkulator (http://yeastcalculator.com/) for utregning av mengde gjær og størrelse på starter. Method = Stir Plate (K. Troester)
  2. Sette starter 3 dager før bryggedagen og la den surre på magnetrøreren i 2 døgn, sette den i kjøleskapet i 1 døgn, ved start av bryggedagen ta den ut og helle ut mesteparten av vørteren, la den stå i romtemperatur inntil den skal brukes.
  3. Ved mesking, sette innledende temperatur litt over (5 grader?) første fase.
  4. Starte Speidelen aller først (siden det tar såpass lang tid å varme den opp).
  5. Sjekke og notere nivået på vørteren
    • ved oppstart
    • etter at maltrøret er tatt ut, før koking
    • etter koking, før nedkjøling
    • etter nedkjøling, før tapping
  6. Notere tidspunkter og temperaturer underveis, f.eks.
    • hvor lang tid tok oppvarming mellom stegene i meskingen
    • hvor lang tid skylte vi og hva var temperaturen i vørteren etter skylling
    • hvor lang tid tok det å koke opp
    • hvor lang tid tok det å kjøle ned
  7. Måle SG underveis:
    • etter mesking, før skylling
    • etter skylling, før koking
    • etter koking, før nedkjøling
    • etter nedkjøling før tapping på gjæringskar
  8. Sikre at vi har nok og korrekt gjærnæring.
  9. Evt. andre ting basert på svar på spørsmålene  i  et tidligere innlegg.

Spørsmål etter første bryggedag

tumblr_lgjnqgneki1qh7etto1_5001. Hvilken malingsgrad bør vi benytte?

Svar: Vi skal male så grovt som mulig samtidig som alle kornene er knekt. Om man maler for fint eller for grovt blir utbyttet lavere. På nettet ser det ut som om 1.2mm er en bra start, men det fant vi vel ut at var litt grovt. Neste gang starter vi på 1.2 og stiller det ned til det ikke kommer gjennom hele korn og stopper der.

2. Når vi skal ha tørt maltekstrakt i mesken, bør det blandes ut i varmt vann først?

Svar: Vi burde hatt dette i først etter at malten var fjernet! Ellers kan det hende man ikke får ut alt og at det blir liggende igjen i malten. Dette kan være en av årsakene til lav OG! Norbrygg tråd: http://forum.norbrygg.no/threads/maltekstrakt-type-tort-dme-dry-malt-extract.22063/

3. Hvordan gjør vi egentlig skyllingen?

Svar: Her er det mange skoler, men det beste tipset ser ut til å være å

  • varme opp vann til korrekt temperatur og holde det på denne temperaturen under hele skylleprosessen
  • ta av filterene oppå malten
  • røre litt i malten
  • løfte opp maltrøret på nederste hakk
  • legge på grovfilteret igjen
  • sakte fylle på halvparten av vannet (hele tiden med vannspeilet rett over toppen av malten om mulig)
  • la det dryppe av i 10 min
  • ta av grovfilteret
  • fjerne halvparten av maltet
  • røre litt i resterende malt
  • legge på grovfilteret igjen
  • sakte fylle på den andre halvparten av vannet (hele tiden med vannspeilet rett over toppen av malten om mulig)
  • la det dryppe av i 10 min

Litt svar på både dette og de neste spørsmålene i denne tråden som vi opprettet på Norbrygg: http://forum.norbrygg.no/threads/lav-og.21915/

4. Hvor mye skyllevann skal vi egentlig bruke?

Svar: Dette er rett og slett veldig vanskelig å få svar på! Jeg har funnet et regneark på nettet som hjelper oss med det, men det var ikke 100%. Jeg har prøvd å justere på det etter beste evne. En ting som folk sier mye rart om (og som gir stort utslag på utregnet skyllevolum) er hvor mye maltet trekker til seg og holder på. Dette varierer fra 0.7 til 1.6 ganger maltets vekt i tørr tilstand. Jeg foreslår at vi starter med å regen med 1. Jeg har også funnet noen som (mellom linjene) egentlig sier at jo sterkere brygg du vil ha jo mindre skylling… Det finnes noe som kalles «no-sparge» (ingen skylling). Problemet med det er at du får få liter med øl ut, men OG blir høy. Anyways, jeg foreslår at vi bruker regnearket og ser hvordan det går. Skyllvannet regnes da ut i forhold til en del av det som er angitt i oppskriften. Dette gjelder følgende:

  • ant. liter vann ved start
  • ant. minutter mesketid
  • ant. minutter koketid
  • ant. liter vørter som tappes til gjæringskar

I tillegg brukes en del konstanter (som vi må finne verdien av på vårt utstyr ved å måle mengde underveis). Dette gjelder følgende:

  • % fordampning pr time under mesking
  • % fordampning pr time under koking
  • ant. liter svinn i Speidelen
  • ant. liter svinn i gjæringskar

5. Når skal lokket brukes? Skal det stå helt på eller litt på skeiva?

Svar: Basert på det jeg har forstått nå så betyr ikke dette all verden. Lokket brukes for å holde varmen, men samtidig må damp slippe ut så det ikke koker over. Det er ikke noe poeng i seg selv å få fordampet væske. Jeg tror vi gjorde dette riktig, kunne kanskje til og med hatt det litt mer på.

6. Hvor mye reduksjon av væskemengde kan man regne med hhv under mesking, under koking og under kjøling?

Svar: Viser til regnearket nevnt ovenfor. Ikke uvanlig å regne ca 5%/time under kok. Mesking er det egentlig ingen som regner på da de anser det som «absorbert av malten». (Får jo uansett ikke målt hva som blir borte hvor…). Under kjøling regner man med at vørteren krymper med 4%.

7. Hva burde egentlig koketiden vært? (90 eller 60 minutter?)

Svar: Dette tror jeg ikke vi finner noe svar på noe sted. Noen oppskrifter sier det ene , andre sier det andre. Jeg heller til at vi burde kokt lenger basert på at SG ved start kok var så pass lav.

8. Når måler vi for å finne OG? Før eller etter nedkjøling?

Svar: Etter.

9. Er det noe poeng med denne hvirvelvinden?

Svar: Ja.

10. Kan det være noe feil med målingene våre? F.eks. defekt hydrometer?

Svar: Kjøpt nytt og sjekket. Det er ikke noe feil.

11. Hvor mye malt kan vi egentlig bruke og hvordan påvirkes utnyttelsesgraden av mengden? Blir den dårligere når det er fullt?

Svar: Skal ikke være noe problem med de 10.88 kg vi brukte. Andre nevner 13 kg som max. Norbrygg tråd: http://forum.norbrygg.no/threads/maltmengde-i-speidel-50-liter.22064/

12. Hvor nøye skal vi være når vi bruker StarSan? Skal man skylle hendene før hver gang man er i kontakt med vørteren eller holder det å gjøre det en gang i blant?

Svar: Her tror jeg det er greit som vi gjorde, men jeg er ganske sikker på at vi bør dyppe hendene i StarSan umiddelbart før vi tar på noe som skal være i kontakt med den nedkjølte vørteren. Det holder ikke at man gjorde det for 5 minutter siden. Her er det dessuten best å være på den sikre siden så jeg mener vi må fortsette som vi gjorde.

13. Hvor lenge skal gjæringskarene stå med StarSan i? Hele dagen?

Svar: Jeg er ganske sikker på at det vi gjorde med å bare fylle dem med en del StarSan  løsning, riste og la det stå noen minutter er greit. Tror ikke jeg gidder å spørre forumet om det en gang….

Første bryggedag

Batch #001 Østkyst IPA (som ble #001A Bruno’s Belgian Burton IPA og #001B Zanto’s American IPA)

Oppskrift: http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=Sh%F8lbryggeriets%20IPA

Siden været var såpass greit bestemte vi oss for å brygge i teltet på verandaen. Et godt valg. Ikke noe problem med støv eller damp, og deilig å sitte ute.

Maling av maltVi startet med å male malt. Hvilken malingsgrad vi skulle ha googlet vi og fant på Norbrygg at 1.2mm burde være greit. Men skalaen på kverna gikk fra 0.025 via 0.05 til 0.1. I bruksanvisningen sto det at den gikk fra 0.65mm til et eller annet. Etter en del om og men fant vi at skalaen på kverna måtte være inches og stilte den inn på ca 0.04 (rett i overkant av 1mm). Malinga gikk greit, men vi trenger en bøtte å male i til neste gang, helst noe som passer til sporene i brettet på kverna. En maltøse hadde også vært greit. 3l målet var litt stort.

Etter at maltet var klart satte vi i gang med Speidelen. Programmeringen gikk fint. Vi var litt usikre på hva som skulle være starttemperatur, men satte den på samme temperatur som fase 1. (I etterkant har vi funnet ut at den skulle vært 5 grader høyere. Et avsnitt er utelatt i den engelske brukerveiledningen…) Her fant vi fort ut at oppvarmingen gikk sakte. Vi startet med kaldt vann fra krana på ca 14 grader. Hvor lang tid det tok er jeg ikke sikker på, men vi kunne fint ha satt i gang den før vi kvernet.

Når temperaturen var oppnådd hadde vi i maltrøret og deretter maltet. Vi måtte skru av toppen igjen når vi fant ut at vi hadde glemt maltekstraktet, men ellers gikk alt fint og vi klikket oss inn i fase 1. Etter at den var tilbake oppe i 50 grader satte den i gang med å telle ned. Etter 10 minutter kom første panikkfase. Pumpa var gåen! Pump break stod det i displayet. Ææææ! Hva gjør vi nå? Så satte den plutselig i gang igjen. Etter litt lesing i bruksanvisningen fant vi ut at Pump break ikke betyr at den er gåen, men at den bare ville ha seg en pause og at den gjorde det hvert 10. minutt. Puh! Resten av meskingen gikk fint, men det tok mer tid enn vi hadde forventet å varme opp til neste temperatur.

Når meskingen var ferdig ble vi usikre. Hvordan gjør vi denne skyllingen egentlig? Bruksanvisningen til Speidelen er fullstendig ubrukelig på dette punktet. Den sa at vi skulle sette den på de nederste boltene og la den renne av. Det stod ikke noe om hvor lenge. Det stod også at vi skal vaske ut «en gang til». Må være noe feil der, men det var nå det vi gjorde. Satte den på nederste hakk og brukte vann av samme temperatur som vørteren (77 grader) og skylte. Vi brukte 14l (etter råd fra vår mentor i Lierskogen, Hansa, som stilte som helpline hele veien. Tusen takk for det, Hansa!) Først halvparten av vannet, så tok vi ut halvparten av maltet og skylte med resten. Mens vi gjorde det brukte vi en sleiv til å røre litt i malten for å få ut mest mulig væske. Jeg er usikker på hvor lenge vi holdt på. Rundt 20 min kanskje? Om dette var riktig måte å gjøre det på er vi veldig usikre på så dette må vi finne ut mer om. Til slutt fjernet vi maltrøret.

Etter at vi hadde skylt tok vi en prøve. Mens vi satte i gang kokingen kjølte vi ned prøven til 20 grader og målte. Vi strevde en del med å finne ut av hvordan vi leser av denne målepinnen. Det var mye rare skalaer og ingen som passet. Etter hvert fant vi den og leste av. Her kom panikkfase nummer 2. 1.050? Det er jo alt for lavt! Vi skulle da ha 1.070? Etter en del lesing av oppskrift fant vi at det stod nevnt en Boil Gravity på 1.052, Original Gravity på 1.070 og Final Gravity på 1.019. Så vi håpet at «Boil Gravity» stod for den som skulle være før koking og at det ville stige i forbindelse med avdamping, men hadde egentlig ikke de helt store forhåpningene basert på at en kompis mente at det ikke steg mye ifm. koking.

En ting vi burde gjort ved dette tidspunktet var å sjekke nivået på vørteren. Hvor mange liter hadde vi? Vet ikke.

HumleKokingen gikk fint, men en ting vi lurer litt på er lokket på Speidelen. Det står at det ikke skal være «stengt». Vi hadde det på, men litt på skeiva så det var en liten åpning som dampen kom ut av. En annen ting er koketiden. Vår oppskrift sa 60 minutter. En annen sa 90. Vi kokte 60. Humlen ble tilsatt på de rette tidspunktene. Ved andre tilsetning, 15 minutter før slutt satte vi i kjøleren, tappet litt vørter og blandet med Super Moss klaringsmiddel (1/2 teskje) og helte tilbake i koken. Gjærnæringen (Servomyces) helte vi rett oppi. Vi hadde bare en pakke men trodde vi burde hatt to. I etterkant har vi funnet ut at vi bare skulle brukt 1/20 av den pakka vi hadde… Så vi brukte ALT for mye. I følge Bryggselv er det ikke noe problem, annet enn at det blir dyrt.

Etter endt koking ble siste humlesats tilsatt og kjøling satt i gang. Nå kom panikkfase nummer 3, og det var vel den verste. Her var det en del uenighet om hvor mye Starsan vi skulle bruke og hva som var greit og ikke greit. Her trenger vi å finne ut litt mer om hvor grensa går. Gjæringskarene ble i hvert fall fylt med StarSan/vann løsning og ristet, før de stod med dette i noen minutter og ble ristet igjen før vi tømte ut. Burde dette stått med StarSan lenger tro? Det står faktisk i bruksanvisningen (fant jeg ut etterpå) at det skal stå med dette i flere timer…

Bruksanvisningen sa nå noe om at vi skulle bruke en tresleiv og røre litt for å lage en hvirvelvind effekt som ville få bunnfallet til å legge seg lettere. Vi hadde ingen tresleiv og gjorde ikke det. Må finne ut om dette har noe for seg.

Etter at kjølingen hadde kommet et stykke på vei prøvde vi å sjekke vørternivået. Det var vanskelig å avlese på grunn av mye skit som vi helst ikke ville rote med og få ned i vørteren, men vi tror det lå på nesten 55l, og det er vel alt for høyt? Oppskriften angir 42 l vørter som målet. Vi tok også nok en prøve. Denne kjølte vi ned til 20 grader og brukte til å måle OG, og etter at vi hadde målt brukte vi den til å rehydrere tørrgjæren. Målingen viste til vår skuffelse fortsatt bare 1.050. For mye væske og for lav OG. Hadde det fordampet for lite? Kokte vi i for kort tid? Burde vi ikke hatt på lokket i det hele tatt? Har vi malt maltet for grovt? Har vi skyllet med for mye vann? Har vi skyllet feil? Har det vært for mye malt så den har blitt for komprimert i maltrøret? Mange spørsmål her som vi må finne svar på. Burde vi forresten ventet med målingen til nedkjølingen var helt ferdig? Vørteren krymper jo med nedkjølingen. Det må vi også finne ut av.

Speidel 50lVi tappet over på gjæringskar og endte opp med et kar med ca 24,5 liter (inkl. 2 liter gjærstarter) og ett med ca 22. Vi tippet litt på Speidelen for å få ut det siste, men kunne nok fått ut noen liter til om vi hadde fortsatt litt til. Vi ga oss for å slippe å få med noe gørr over.

Vel over i gjæringskarene tilsatte vi gjær. Det ene karet, kar nummer 2, fikk den rehydrerte tørrgjæren. (Tørrgjær i toern. Ja, det hadde gått med noen øl på dette tidspunktet…) Det andre, kar nummer 1, fikk starteren som var laget to dager før med 2l vann/200g DME light og 1 rør med Burton Ale blandet med 1 rør med Belgian Ale fra White Labs. Vi dekanterte ikke starteren men ristet den litt og helte hele greia oppi. Det er ikke ideelt, men vi visste ikke det før det var for sent så sånn ble det bare.

IMG_1861Risting er tungt! Men med kona i husets geniale ide om å sette karet oppå en gymball så var kvelden redda! Så utrolig lett og så effektivt! kraftig bevegelse med nesten ingen kraft. Anbefales for alle!

Lokket ble satt på og gjæringslåsene med litt StarSan løsning i ble satt i. Karene ble bært ned i kjelleren og satt i et rom som holdt ca 17 grader. Og der står de nå og venter. Om en uke skal de stikkes om og fylles over på nye gjæringskar og tørrhumles med en ferdig blanding som står i fryseren. Så skal de stå i ytterligere 2 uker før de tappes på halvlitersflasker sammen med 2.5g sukker (eller et karboneringsdrops) i hver flaske.

Vaskingen av utstyret gikk ganske greit. Vi spylte ut Speidelen i hagen og helte ut restene i komposten. Etterpå vasket vi med salovann og en mikrofiberklut. Ser bra ut. Men hvordan vi skal gjøre dette til vintern er jeg mer usikker på…

Dett var dett. Første bryggedag gjennomført. Supergøy var det, selv om det tok sin tid og selv om det var litt tilløp til panikk underveis. Nå får vi se hva det blir!