Småsnacks fra Polet

Polol
Et lite utvalg fra polet sommeren 2014

I sommer har Vinmonopolet fått inn mye spennende varer. Den stadig økende trenden med øl i ulike typer setter heldigvis også spor hos dem. Jeg hadde hørt om en del av nyhetene pr sms og internett mens jeg var i utlandet på ferie, men nå fikk jeg endelig tatt en tur innom. Man blir nesten overveldet av det store utvalget, så i første omgang ble det plukket noe kjent og kjært og noe nytt jeg ikke har prøvd, men har store forventninger til. Det er jo viktig å la seg inspirere når man skal tenke på hva man skal brygge ved senere anledninger 🙂

Etiketter på plass

2014-07-27 16.21.26Da er etikettene på plass på flaskene. I første omgang veldig enkle saker, så får vi se hvordan det blir etter hvert. Vi laget dem i MS Publisher, printet dem på helt standard 80g A4 (6 på hvert ark) og «limte» dem på med skummet melk som vi har lest et eller annet sted på Norbrygg at er lurt.

Første batch smakt!

bilde 1Da er første batch smakt. Og det var godt! Som nevnt i tidligere innlegg er den splittet i 2 med forskjellig gjær og det er markant forskjell mellom Brunos Belgian Burton og Zantos American

Bruno har noe gjærpreget smak, litt fruktigere, og i Zanto er det humlen som først og fremst definerer smaken. Men begge er etter min smak veldig gode øl!

bilde 2Karboneringen har gått bra og det føles akkurat passe perlende og skummet er fint.

Kjempefonøyd nå!

Beregning av skyllevann

Beregning av skyllevann, malVi har (basert på noe vi fant på den verdens-omspennende veven) laget et regneark som skal hjelpe oss med å beregne mengde skyllevann.

En ting som folk sier mye rart om (og som gir stort utslag på utregnet skyllevolum) er hvor mye maltet trekker til seg og holder på. Folks meninger varierer fra 0.7 til 1.6 ganger maltets vekt i tørr tilstand. Vi har etter erfaring lagt oss på 1.0 som ser ut til på være det som skjer hos oss gjennomsnittlig (selv om det varierer litt avhengig av type malt).

Skyllvannmengden regnes ellers ut i forhold til en del av det som er angitt i oppskriften. Dette gjelder følgende:

  • ant. liter vann ved start
  • ant. minutter mesketid
  • ant. minutter koketid
  • ant. liter vørter som ønskes tappet til gjæringskar

I tillegg brukes en del konstanter (som man må finne verdien av på eget utstyr ved å måle mengder underveis de første gangene man brygger). Dette gjelder følgende:

  • % fordampning pr time under mesking
  • % fordampning pr time under koking
  • ant. liter svinn i Speidelen
  • ant. liter svinn i gjæringskar

Regnearket brukes på eget ansvar. Vi kan ikke garantere noenting, men dette er i hvert fall det beste vi har klart å finne om dette emnet.

Anyways, her er det: