Prince of Tonga

Da er vår 5. bryggedag gjennomført med bravur, om enn med litt «klumper i strømmen»… For første gang har vi nå brygget inne. Det ble litt mer styr og litt batch5_1damp og sånn, men alt i alt kan vi vel si at det gikk veldig bra! Vi hadde noen incidents med at sikringen gikk et par ganger i begynnelsen. Vi brukte en 10A kurs og det er ikke nok for en Speidel 50l. Den må ha en 16A kurs. (Vi målte og den bruker ca 3000W når den driver og varmer på fullt.) Når vi fikk flyttet den over på en 16A kurs gikk det bedre, selv om den skjøteledningen vi brukte nok var litt tynn. Den ble lagt litt utover gulvet og fungerte som varmekabel…

batch5_3Skjøteledningen var litt ustabil også, for etter 1. humletilsetning så klarte den å koble seg ut uten at vi merket det. Når vi etter 30 minutter fikk plugget ting skikkelig i igjen så var vi nede på 86 grader. Oppvarmingen tok jaggu 30 minutter til også. Vi lot det koke i 15 min etter det før vi antok at vi var omtrent der vi skulle være etter ca 45 min kok og tilsatte neste humle. Tror det gikk greit.

batch5_4Utover dette forløp dagen uten større problemer og vi fikk som vanlig smakt en del øl denne gangen også, og (siden vi holdt til i kjellerstua) hørt og sett litt gammal musikk! Singler fra 80-tallet på platespilleren og DVD’er med Pink FLoyd, Peter Gabriel og Tom Petty konserter. God stemning! Ved siden av ølserveringen gikk det i spekepølser fra Tind og en deilig Chorizo Pata Negra, samt de vanlige Chilinøttene.

Vi startet med en gjennomgang av tidligere batcher. Batch 1 var vi enige om at nå begynner å bli dårligere. batch5_5Den har mistet mye av humlearomaen. Samtidig har det klare gjærpreget i Brunos Belgian Burton IPA blitt borte. Litt kjedelig har den blitt. Ikke dårlig, bare litt kjedelig. Vi har hatt litt problemer med noen av flaskene til Wit’en vår fra batch 2. Noen av flaskene lukter rett og slett litt råtne egg. Så også med den første vi åpnet denne gangen. Den andre var fin. Batch 3, andre forsøk på Zantos American IPA er bare helt knall! Også gjesten vår var enig i dette. God balanse med litt fylde men med fokus på humlearomaer. Denne må nok drikkes i løpet av høsten før det samme skjer med den som med batch 1.batch5_2

Og så: batch 4. Juleølen. Den har nå stått på flaske i 1 uke og 4 dager. Vi måtte bare smake. Og den var god! Klart krydderpreg, god sødme, men ikke noen bombe. Dette blir som forventet en lettdrikkelig, mørk Ale med litt julearomaer. Veldig spennende å se hvordan den utvikler seg framover. Den skal jo stå på flaske i 8 uker før den drikkes.

Ellers var vi gjennom følgende:

 • Ægir Lindisfarne – Scottish Ale
 • Ægir Lærdøl – Sour Cherry Rye
 • Everards Original Premium Ale
 • Everards Regimental IPA
 • CAP I’m not bitter
 • Crafty Dan Big Ben Brown Ale

Mye godt her. Lindisfarne er knallgod, og CAP I’m not bitter var en veldig god overraskelse! Fyldig, brun og fin. Veldig godt øl det også. Sven Erik synes også Lærdølen var god, men vi andre var nok mer avmålte i forhold til den. Det er vel bare Sven Erik som har vendt seg til surøl enda. Everards’ene var nok litt kjedelige. Helt greie men litt for filtrert og masseprodusert. Big Ben var god, men må nok se seg slått av en del andre brune.

batch5_6Vi fikk også en bitteliten smak hver av følgende som vi bare hadde en flaske av hver av:

 • Birra Del Remo Oatmeal Stout
 • Robinson Brewerys Iron Maiden Trooper
 • Achel Trappist Blonde
 • Page 24 Rhub’ IPA
 • Brewdog Santa Paws Christmas Scotch Ale

Rhub’IPA’en var faktisk ganske spennende. Litt syrlighet i en IPa? Hmmm… Ellers må vi vel trekke fram Iron Maiden ølen som faktisk er veldig bra!

batch5_7Til slutt hadde vi et par flasker til overs fra forrige gang som også ble fortært:

 • Hornbeer Black Magic Woman
 • Midtfyhns bryghus Imperial Stout

Til middag hadde vi hjemmelagde elgkarbonader med viltsaus, rosenkål, kokte poteter og tyttebærsyltetøy, med is til dessert (type sjokolad og bringbær). Snadder!

Nok en gang har vi nok klart å produsere godt øl OG ha det hyggelig en hel dag og kveld. Konge!