Tørrhumling av batch#006

bryggedag7-6I forkant av brygging av batch 7 stakk vi om batch 6 og tørrhumlet den. Når vi skulle veie opp humlen så vi at vekten stod på lbs i stedet for gram. Hadde vi ikke sett det hadde vi endt opp med ca halvparten så mye humle som vi skulle. Og det var nære på!

Det får oss til å lure litt. Har vi gjort en feil ved bryggingen av denne batchen og tilsatt for lite humle? Stod vekten på lbs forrige lørdag også… En smak på ølen fra et av gjæringskarene forsterker mistanken. Dette smaker vel litt for lite bittert og har vel litt for lite humlearoma?

OK. Ingenting vi kan gjøre med det nå, så vi får bare se hva det blir. Det blir sikkert godt uansett! SG på dette tidspunktet måles til 1.016. Antagelig gjærer den ut litt til, men forhåpentligvis ikke for mye. Teorien tilsier at den skal ende på en høyere FG enn forrige gang og da fikk vi 1.012.

Nå er den i hvert fall over på nye gjæringskar og tørrhumle er tilsatt, så nå er det bare å vente en uke og se hva det blir til. Vi har tenkt tapping mandag 26. januar.

Bryggedag 7, Fishtank 7

bryggedag7-1Da var bryggedag nummer 7 gjennomført, nok en gang med bravur! Denne gangen startet vi litt tidligere siden vi skulle meske i nesten 2 timer.

Med bakgrunn i den lange mesketiden (110 min), den store mengden malt (13,5 kg) og det faktum at luftfuktigheten er svært lav for tiden og jeg dermed regnet med mer fordampning under kok så viste regnearket vårt for utregning av skyllevann at vi skulle bruke 14 liter. Det er ganske så mye mer enn tidligere, men vi fulgte dette.

bryggedag7-2Vi gjorde også skyllingen litt annerledes enn tidligere på bakgrunn av det vi så ved forrige brygging, nemlig at malten var under vann ved skylling. Med bakgrunn i dette hevet vi maltrøret 5 cm ved hjelp av et par plankebiter. Vi var også tålmodige og lot det renne skikkelig av (2×10 min) før vi fjernet maltrøret, med det resultat at væskemengden ble høyere enn tidligere etter skylling. bryggedag7-3Vi målte godt over 55 liter og antok 56. (I ettertid så tror jeg nok dette var litt høyere. Hvis ikke så har det ikke kokt bort en dråpe og det tror jeg ikke noe på for det var FUKTIG i rommet vi brygget.) Det andre resultatet var at maltrestene var mye tørrere enn før, så vi har definitivt fått ut mer.

bryggedag7-4Jeg tenker også at en årsak til økt væskemengde er at flaket mais ikke tiltrekker seg og holder på så mye væske som maltet gjør, dermed blir utregningene for tap i mesk feil.

Men – uansett: Dagen forløp så godt som perfekt. Vi hadde to små hendelser som ikke betydde noe fra eller til, men vi kan jo notere dem:

  1. bryggedag7-5Etter andre røring i mesken trykket vi abort i stedet for continue, så vi måtte programmere om litt og starte programmet på nytt. Vi hadde alt av timing notert så det ble ikke noe forskjell i mesketid.
  2. Vi hadde programmert inn siste steg, som kun skulle være oppvarming til 78 grader, ikke noe mesking på den temperaturen, til 0 minutter. Det skjønner ikke Speidelen. Den tror da at det er et steg som ikke skal brukes og etter at steg 3 var ferdig så ble den stående på 73 grader og mente at nå var det bare å skylle. Så vi måtte programmere om litt igjen, uten at det gjorde noe fra eller til.

bryggedag7-6PH i mesken ble målt til 5.2, noe som er greit nok så vi tilasatte ingenting.

Vi glemte å måle BG denne gangen. Æsj.

Vi hadde planlagt en OG på 1.069 i henhold til oppskriften fra Boulevard, men vi traff ikke helt. Vi havnet på 1.064, noe som absolutt ikke er noen krise. Dette blir bra uansett! Slik som det ble har vi i ettertid regnet ut en effektivitet på 75% og det er godkjent selv om de to forrige batchene har vært på 79% og 82%. Til slutt endte vi opp med 48,5 liter på gjæringskar. 2 liter av det er gjærstarteren (som vi ikke dekanterte denne gangen da vi glemte å coldcrushe den…), men det er uansett det meste vi har fått til.

bryggedag7-7Det store utbyttet har gjort at vi fikk litt lavere effektivitet denne gangen, men dette kommer nok uansett til å bli bra. Vi er fornøyde!

Verdt å nevne for øvrig er at rørepinnen fra magnetrøreren ligger i gjæringskar nummer 5. Må huske å ta den ut når vi tapper.

Underveis i dag fikk vi i oss både vått og tørt og denne gangen fikk vi smakt på følgende øl:

  • Austmann Gamle Eirik – India Red Ale (5.6%)
  • Garage Project Pernicious Weed (8%)
  • Baladin Nora (6.8%)
  • Kinn Sjelefred – Brunt øl (4.7%)
  • Boulevard Brewing Company Rye-on-Rye 2014 (33% ale, 67% ale aged in rye whiskey barrels) (12%)
  • Baladin Isaac (5%)
  • Ægir Skjeggjøld Inda Red Ale (5%)
  • Omnipollo/De Proef Bouwerij Nebuchadnezzar – Imperial India Pale Ale (8.5%)

bryggedag7-12I tillegg smakte vi vår egen Prince of Tonga opp mot brun-ølen til Kinn. Konklusjonen er at den står seg fint! bryggedag7-8Kinn sin er nok mer balansert mot vår som er litt syrlig, men vi holder en knapp på vår i forhold til smak allikevel. Derimot har Kinn sin litt mer lengde (noe som i og for seg er litt imponerende all den tid vår er en del mer alkoholsterk).

Til slutt tok vi en batch 3 Zanto også, som vi smakte opp mot Garage Project sin Pernicious Weed. Zanto er der MYE bedre etter vår mening. Pernicious Weed er bitter og smal der Zanto er mer smakrik og fyldigere.

bryggedag7-10Middagen denne gangen var nok en gang laget av min frue og Shølbryggeriets faste kokk, Ylva. Denne gangen med vårt eget brun-øl i retten, «Sjømannsbiff», som er en slags svensk variant av lapskaus. Veldig godt! Dessert ble det også. Smuldrepai av eple med vaniljesaus. Snadder! Og en perfekt avslutning på en perfekt dag:-)bryggedag7-11

Batch #007 følger om kort

blvd_tank_7Vi setter enda en batch ganske umiddelbart etter gårsdagens IPA. Nå skal vi lage en klone av Boulevard Brewing Company’s Tank 7 Farmhouse Ale. Oppskriften fra Boulevard sier følgende:

«Malts
Pale Malt –      77.5%
Flaked Maize –  20%
Malted Wheat – 2.5%

Mash in:
63  and rest for 50 minutes.
68 – 25 min
73- 15 min
Mash off at 78

We look for a beginning of boil gravity of 1063 and boil for 70 minutes to look for 1067 at the end of the boil.

Hops
Magnum – 6 IBU at 98 C
Simcoe – 5 IBU at 15 After beginning of boil
Amarillo – 15.7 IBU at 5 before end of boil
Amarillo – 10.7 IBU in the whirlpool

We cool the wort to 19 C, pitch with a high gravity Trappist strain (I suggest Wyeast 3787) and let it rise to 21 C. We ferment at 21 until we reach 1028 at which point we temp up to 23 for the remainder of fermentation. Ending FG is 1009.

Dry Hopping
Amarillo .089 kg/bbl  (7.6 g pr. liter )»

Vår tolkning av dette er lagt inn i BeerCalc. Pga. begrensningen på maltmengde i Speidelen må vi tilsette en del DME i tillegg til malten. Skulle vi fått ut 10,7 IBU av Amarillo ved tilsetning i Whirlpool så har vi regnet ut at vi trenger ca 720 gram. Det er uaktuelt. Vi er ikke helt sikre på hvordan vi skal gjøre det enda, men vi tenker å tilsette noe mer Magnum og Simcoe (slik flere på Norbrygg har gjort med hell). Vi utsetter også Simcoen noe for å få litt mer smak/aroma fra den. Det blir mindre Amarillo enn det Boulevard bruker, men hvor mye er vi ikke helt sikre på enda. Vi får se:-)

«The Mother Of All IPA’s» er brygget

Da er bryggedag for batch #006 gjennomført og vi er veldig fornøyde. Dette er et brygg vi har stor tro på!

2015-01-11 16.13.13Hans Henrik kunne ikke delta pga. sykdom, og Øystein kunne bare være med på formiddagen og kvelden pga. en barnebursdag så det var opp til Sven-Erik og Lars Erik å få dette brygget vel i havn.

Vi har flyttet inn på badet i kjelleren nå og dette fungerer veldig bra. Lett tilgang på vann og avløp, gulvvarme så det er lett å holde en god temperatur og utlufting for damp. Til neste gang skal det inn en skikkelig avtrekksvifte så blir dette perfekt!

2015-01-11 16.13.24Som vanlig begynte vi med å fylle opp Speidelen med 57 liter kaldt vann. (Helt ned i 8 grader nå, om sommeren er det det dobbelte!) Når den var programmert og igangsatt så var det bare å sette i gang med maling av malt. Deretter er det bare å vente. Oppvarmingen tar omtrent en time før vi kan tilsette malt.

Under ventingen startet vi med en smaksprøve på et nytt øl fra Mikkeler, no så spesielt som en glutenfri IPA! Navn: «I wish IPA» 🙂 Og jammen meg smakte det ikke godt også! Kanskje noe fylde som manglet men dette er et godt øl altså!

2015-01-11 16.13.02Malt i. Ble ganske fullt denne gangen med 57 l vann og 12,5 kg malt, men det går fint. Tror nok det skal gå fint neste helg også med 57 l vann og 13,5 kg malt. Meskeprofilen er ganske «komplisert» med 4 steg, først 10 minutter på 50 grader, deretter 1 time på 64 grader med to stopp for å røre i malten. Dette er noe vi har blitt helt overbevist om at utgjør en stor forskjell i forhold til effektiviteten. Vi får mer ut av malten på denne måten, helt klart. Mye tørr malt ved 2015-01-11 16.12.52første røring, mens ved andre røring er det en ganske jevn grøt. Vi rørte etter ca 10 minutter og 10 minutter før slutt i steg 2. Deretter kom 10 minutter på 72 grader og 10 minutter på 77 grader før vi var klare for skylling.

Skyllingen ble utført ved å løfte maltrøreret til de nederste «knaggene», og så ble det stående og dryppe av i 6 minutter før vannet var varmt nok. Deretter fylte vi på litt og litt med halvparten av vannet før vi lot det renne av i ca 10 minutter. Ut med halvparten av maltet og oppi med resten av vannet, litt etter litt. Vi lot toppfilteret ligge på under skylling for at vannet skal fordele seg godt ut i hele «maltkaka». Til slutt lot vi det renne av lite grann. Vi oppdaget da at maltrøret var så langt nedi vannet at et par cm av bunnen av malten stod under vann. Dette er jo ikke heldig da det gjør at vi rett og slett ikke får ut alt skyllevannet av malten. Vi lot det stå i ca 5 minutter. Kanskje burde det stått lenger, men når det stod under vann tenkte vi at det bare ville trekke til seg mer vørter snarere enn å renne av, så vi tok det ut og satte det i en balje. Etterpå målte vi vørteren som hadde rent ut i balja til ca 1,5 liter. Her er det litt å hente faktisk! Her må vi fram med noe treklosser eller noe til neste gang slik at vi får hevet maltrøret minst 5 cm til. Et taljesystem så vi kan heve røret til den høyden vi ønsker hadde nok vært det beste. Får se hva vi kan få til der etter hvert.

2015-01-11 16.12.42Før start av koking målte vi BG til 1.055, helt som planlagt! Mengden ble målt til ca 56 liter, også det omtrent som planlagt. Vi satte i gang oppvarmingen fra 76 grader til kok, noe som tok ca 50 minutter. Koketiden var satt til 1 time. Vi snakket om å øke til 90 minutter, men siden det har blitt veldig bra med 1 time før så valgte vi å holde oss til det. Etter en halvtime koking tilsatte vi den første humlen, 30 gram av hver av Simcoe, Centennial og Columbus, og 1 kg light Dry Malt Extract (DME). Vi kunne vel ha ventet litt med det siste, men like greit å få det oppi!

Så skjedde den eneste «feilen» denne dagen. Sikringen gikk. Her i huset er det litt tynt med strøm og det er 25A som går ned til et sikringsskap i kjelleren og derfra går det en 16A kurs til Speidelen. Tydeligvis så brukte vi på et tidspunkt (eller over tid, ganske trege sikringer her) mer enn 25A, så det ble for mye og 25A sikringen gikk. Litt plunder ble det med å få den på igjen, og når vi fikk den på så var Speidelen helt resatt! Det har ikke skjedd før. Da har den fortsatt der den slapp. Kanskje gikk det for lang tid uten strøm denne gangen? Jeg vet ikke. Uansett måtte vi programmere på nytt. Vi programmerte alle meskestegene til 0 minutter og kokingen til det vi beregnet å være ca 25 minutter gjenstående.

Etter 10 min ytterligere kok tenkte vi at vi var på sporet igjen og tilsatte humletilsetning 2 (helt lik den første) sammen med gjærnæring (1/2 ts WLN1000), klaringsmiddel (1 ts Super Moss) og spiralkjøleren som da fikk koke med de siste 15minuttene før vi tilsatte den siste humlen (helt lik de to første) og startet nedkjølingen.

Før nedkjøling målte vi nivået til ca 52 l. Her var det ganske mye mindre enn planlagt, så her har det fordampet en del mer. Noe kommer selvfølgelig av lenger koketid, men selv om man tar høyde for det så fordampet det mye mer enn tidligere (ca dobbelt så mye). Jeg tror hovedgrunnen er at det nå er mye tørrere luft og da fordamper det mer.

2015-01-11 16.12.18Kjølingen gikk raskt. Det hjelper utrolig mye å ruske på kjølespiralen hele tiden! Lar man den stå kjenner man umiddelbart at kjølevannet blir kaldere. Rugger man på den blir det veldig varmt. Denne gangen, med 8 graders kjølevann, brukte vi bare 17 minutter (!) på å kjøle ned fra koketemperatur til 17 grader!

Parallelt med avslutningen av kokingen og nedkjølingen rehydrerte vi gjæren. Denne gangen, etter tips fra Anders Refsahl som har kommentert her på bloggen vår, kokte vi opp vann, kokte det i 15minutter og kjølte det ned til 27 grader og hadde i gjæren. Dette lot vi stå i ca 15-20 minutter før vi pitchet det i vørteren som da var på ca 17-18 grader.

2015-01-11 16.12.01Så var det tapping på gjæringskar. OG ble målt til 1.069 (mot planlagt 1.066). Antagelig ble det så høyt pga. at vi «mistet» 1,5 liter ved skylling, og at det kokte bort såpass mye mer enn planlagt. Uansett: Kjempebra! Vi fikk tappet over 44 liter til gjæringskar og da var det ikke mye igjen i Speidelen, selv om vi estimerte nivået til 50 liter etter endt nedkjøling. Jeg tror ikke de strekene er 100% korrekte. Jeg tror det er litt mindre enn det de viser oppi der. 2015-01-11 16.12.28Jeg tviler på at det var mer enn 3-4 liter trub vi helte ut av Speidelen etter at vi hadde tappet over 44 liter på gjæringskarene. Vørteren var ganske så grumsete så vi må regne med en del mer tap. Jeg tror ikke vi får mer enn 40 liter ferdig øl denne gangen.

Så var det risting og på med gjærlåser og vi var klare for denne gangen. Dvs. etter en skikkelig omgang med rengjøring og rydding så klart.2015-01-11 16.11.50

Når vi var klare stod middagen på bordet. Ylva hadde vispet sammen en deilig kyllingpasta med safransaus fulgt av en sitronfromage til dessert. Vi har det bra, hva? Til pastaen drakk vi en Boulevard Saison Brett 2014. Surøl er ikke min greie, men dette passet jo bra til maten da. Noen av oss kom for øvrig fram til at denne ølen hadde en markant lukt av hest. Ved siden av desserten hadde vi Innis & Gunn Toasted Oak IPA. Ikke helt 100% match, men OK.

2015-01-11 17.07.32Underveis i bryggingen så fikk vi også smakt på en del andre øl. Kveldens «vinner» var Nebuchadnezzar, en IPA fra Omnipollo innkjøpt på Systembolaget. Veldig bra IPA var det. Ellers smakte vi Great White Hype IPA fra CAP, en veldig god White IPA, Oppigårds Thurbo Double IPA, en kraftig, søt sak som Lars Erik er veldig glad i men Sven-Erik ikke falt helt for, Sleepy Bulldog Summer Pale Ale fra Gotlands bryggeri, en gammel kjenning som er en kjempefin sommerøl, men som kanskje druknet litt her, vår egen juleøl.

Til slutt avrundet vi en perfekt dag med en kaffeporter fra Helsingborg, noe som nok er den beste kaffeporteren jeg har smakt. Den knuser i hvertfall Austmann sin som er veldig slapp i forhold.

Skal bli veldig moro å smake resultatet av denne dagen. Vi tror rett og slett vi har laget «The Mother Of All IPA’s». Kanskje må den bytte navn. Vi får se… 🙂