En Öl och Whiskymässa

öw_rund_negFredag var jeg på En Öl och Whisky mässa i Göteborg. Mange små og store bryggerier samlet på et sted, primært svenske, men også noe utenlandsk. For oss som er litt ekstra interessert i øl utover bare det å drikke den så er dette virkelig å anbefale. Masse hyggelige og imøtekommende folk som gladelig pumpes for informasjon til stor hjelp for en fersk hjemmebrygger, og ikke minst: veldig mange gode smaker. Sykt gode smaker til tider!

MOHAWKMin absolutte favoritt må jeg si var Mohawk Brewing Company. Dødsgod øl og en veldig trivelig sjefsbrygger i Stefan Gustavsson som selvfølgelig stilte med en solid hanekam-frisyre! Vi fikk smake en fire-fem forskjellige brygg, blant annet en Imperial Brown Ale som var en sødmefylt, fløtemyk nytelse og en vannvittig smaksrik Belgian Grand Cru som han beskriver slik på websiden:

En Quadrupel som jäst med druvjuice och vanilj. Krämigt maltig med mjuk vaniljsötma, men samtidigt bra bett i alkoholen och jästigt kryddiga toner. Vaniljen och druverna ger toner av mörk rom. Detta är en öl som med fördel kan lagras.

Den vi smakte var et år gammel og var en opplevelse!

CAPEn annen favoritt er og blir CAP. Også der fikk vi en veldig hyggelig prat med en av bryggerne. Spesielt vil jeg trekke fram deres Bohemian Rhapsody, en Böhmischer Pilsner. Veldig smaksrik og fyldig pils. CAP skal på norgesturne snart og kommer til å besøke Amundsen, Kinn, Ægir og flere andre bryggerier. Skal bli spennende å se hva som kommer ut av dette!

2015-04-24 21.43.35Til slutt vil jeg trekke fram Gotlands Bryggeri som har vært en favoritt lenge for min del siden min kone Ylva kommer fra Gotland og vi er der ofte for å besøke hennes foreldre. Vi fikk pratet med to av bryggerne og ble lovet oppskrifter om vi kontaktet dem. Det må vi jo prøve! Her fikk vi smake deres nye Great White Bulldog Wheat IPA. Knallgod! Helt der oppe med Skoddehav fra Kinn! Vi smakte også bl.a. Barley Wine’n Valkyrians Välkomst somer en Barley Wine lagret på Sauterne fat. Gode saker!

En svært god opplevelse, og jeg kan garantere at jeg kommer tilbake til neste år!

2015-04-24 15.56.50

Nok et forsøk på Zanto’s American IPA

L2015-04-11 16.18.30ørdag 11. april brygget vi vår 10. batch, nok et forsøk på vår IPA basert på Kinn Vestkyst. Nok en gang har det vært særdeles hektisk så dette innlegget kommer alt for seint. Skjerpings!

Som sist spiste vi god mat og smakte på mange øl, men hva, det har blitt nok et kapittel i min etter hvert solide glemmebok.

Vi brygget ute for første gang i år selv om det var litt kaldt. Det gikk for så vidt greit, men det var da 2015-04-11 17.36.57voldsomt hvor mye som kokte bort! Vi endte opp med bare litt over 40 liter i gjæringskarene… I motsetning til forrige gang (når vi brygget på badet nede i kjelleren (varmt og godt og fuktig luft) mistet vi altså veldig mye mer. Dette er vel naturlig iom. at det antagelig fordamper mer når det er tørr og kald luft rundt Speidelen enn når det er fuktig og varm luft.

2015-04-11 20.28.49Vi valgte å bruke forskjellig gjær i de to gjæringskarene og splittet altså batchen. Den ene med Safale US-05 og den andre med Danstar Nottingham. Tørrgjær med andre ord. Vi rakk rett og slett ikke å lage starter. Skal bli spennende å smake forskjellen.

2015-04-11 15.33.31Onsdag 15. april ble det tørrhumlet. Altså etter bare 4 dager. Dette er i henhold til opprinnelig oppskrift. Tidligere har vi ventet 7 dager. Her gjorde vi, eller egentlig jeg, Lars Erik, siden jeg gjorde det alene, en feil. Jeg målte opp all humlen (4 forskjellige typer) i ett og måtte da blande det etter beste evne og splitte det i 2 deler, 1 del i hvert gjæringskar. Ganske usikkert hvordan fordelingen mellom de forskjellige typene ble da, så det kan nok bli litt forskjell som følge av dette.

Mandag 27. april ble det tappet på flaske. 18 liter Ylva og 19,5 liter Zanto.

Litt om påskeøl

Nå er jo påsken over for i år, men det er likevel ikke for sent å lese litt om tradisjoner og type øl relatert til høytiden.

Jeg har bodd en del år i Danmark og der står påskeølet veldig sterkt i øltradisjonen, mens det nesten har vært fraværende her i landet. Jeg har egentlig lenge lurt på hvorfor. Kanskje kan dette nå endres litt med den enorme interessen for øl som nå brer om seg.

Det kan være greit å se litt på hvilken øltype som passer til klassisk påskemat også, som lam, spekemat osv.  Det behøver naturligvis ikke være en øl hvor året «påske» står skrevet på etiketten. En porter til sjokoladen, kan også være en hit.

Les mer her