Shølbryggeriets juleøl til topps!

Tradisjonen tro, har Jolebryggforeningen av det siste Oddetall avholdt sin test av årets juleøl. I år fikk Shølbryggeriets Restful Christmas toppscore av flere i juryen og god karakter av de fleste andre. Det var veldig hyggelig å få slik respons på vårt øl i en blindtest med folk som vet hva de ønsker av en juleøl.

etikett-batch013_pdf__1_side_

Det er jo stadig bredere utvalg på polet år for år, så utfordringen med å plukke ut hvilke øl som skal delta i testen  blir større og større.  I år valgte foreningen å bare ta med øl som ikke var «mainstream» fra de store norske bryggeriene, men heller kjøpe inn øl som ikke var testet tidligere og som er laget i Norge (kun to unntak). Dette ga i alt 30 øl som skulle testes inkludert vår egen.

I testen var det da en miks av noen litt lysere øl, noen IPA (en dobbel fra St Hallvard) og flere mer «klassiske» mørke øl. I det store og hele var det mange gode øl i år.

Det mest overraskende i år, var for min del at Ringnes Julebokk ikke smakte spesielt godt. Det er også første gang at juryedeltakerne ikke klarte å identifisere denne i selskapet med de andre ølene. Det gir meg en liten mistanke om at det må ha vært noe feil med den flasken vi fikk eller batchen. Dette må undersøkes litt videre.

Utover vår egen deltakerøl. var undertegnede mest begeistret for Klostergårdens Juleøl, med Nøison Olav Den Heldige som nr tre. Alle veldig gode juleøl etter min smak.

olavdenheldige klostergarden_juleol_lysebla

De eneste utgavene vi testet som jeg mener man virkelig bør styre unna, var Lofotpils Julebrygg, To Øl sin Sur Yule og Hornbeer Hegle. Disse vil du ikke ha til jul om du ikke er ute etter noe helt spesielt!

Rangatira o te tonga

IMG_0023«Rangatira o te tonga» er Prince of Tonga på Maori. Klarte ikke helt å finne oversettelsen på tongalesisk, så vi får ta til takke med det.

Lørdag 14.11 gjorde vi et nytt forsøk på denne Brown Ale’n som vi syntes ble god sist, men manglet litt fylde og var litt syrlig. Nå er håpet at de vanntilsetningene vi har gjort skal fikse dette. Ellers er det ganske likt som sist.

Den største utfordringen denne gangen var at vi glemte å sette starteren kaldt fredag kveld. Dermed ble det bare et par timer i kjøleskap. Vi valgte å dekantere ned til ca halvparten allikevel, og så tilsatte vi en ekstra pakke gjær (White Labs har nå begynt å levere i pakker istedet for rør. Litt usikker på hva jeg synes om det…) Tror IMG_0021det skal løse det. Det plopper i hvert fall greit i det ene gjæringskaret. Tror det andre er litt lekk, for der er det stille. En utfordring når vi splitter til 2 gjæringskar er å splitte gjærstarteren. Det er umulig å garantere at vi får like mye gjær i hvert kar. Skal bli spennende å se hvordan dette ender i forhold til FG.

Vi skulle egentlig hatt besøk av vårt tongalesiske alibi på bryggedagen denne gangen også, men dessverre dukket det opp omgangssyke i familien så det måtte avlyses. I stedet fikk vi besøk av vår venn Fred fra Florida! Ingen dårlig erstatning det! 🙂 Hyggelig å ha deg på besøk, Fred! Kanskje denne egentlig bør hete Prince of Florida?

IMG_0022Masse godt øl ble fortært. Ingen nevnt ingen glemt:-) Middagen ble som vanlig tilberedt av vår faste kokk Ylva, som vartet opp med Biff Bourgogne, og en deilig dessert med ostekrem og Oreo. Konge!

Nok en herlig bryggedag som kommer til å gi oss nok en kasse digg øl hver!