Første bryggedag

Batch #001 Østkyst IPA (som ble #001A Bruno’s Belgian Burton IPA og #001B Zanto’s American IPA)

Oppskrift: http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=Sh%F8lbryggeriets%20IPA

Siden været var såpass greit bestemte vi oss for å brygge i teltet på verandaen. Et godt valg. Ikke noe problem med støv eller damp, og deilig å sitte ute.

Maling av maltVi startet med å male malt. Hvilken malingsgrad vi skulle ha googlet vi og fant på Norbrygg at 1.2mm burde være greit. Men skalaen på kverna gikk fra 0.025 via 0.05 til 0.1. I bruksanvisningen sto det at den gikk fra 0.65mm til et eller annet. Etter en del om og men fant vi at skalaen på kverna måtte være inches og stilte den inn på ca 0.04 (rett i overkant av 1mm). Malinga gikk greit, men vi trenger en bøtte å male i til neste gang, helst noe som passer til sporene i brettet på kverna. En maltøse hadde også vært greit. 3l målet var litt stort.

Etter at maltet var klart satte vi i gang med Speidelen. Programmeringen gikk fint. Vi var litt usikre på hva som skulle være starttemperatur, men satte den på samme temperatur som fase 1. (I etterkant har vi funnet ut at den skulle vært 5 grader høyere. Et avsnitt er utelatt i den engelske brukerveiledningen…) Her fant vi fort ut at oppvarmingen gikk sakte. Vi startet med kaldt vann fra krana på ca 14 grader. Hvor lang tid det tok er jeg ikke sikker på, men vi kunne fint ha satt i gang den før vi kvernet.

Når temperaturen var oppnådd hadde vi i maltrøret og deretter maltet. Vi måtte skru av toppen igjen når vi fant ut at vi hadde glemt maltekstraktet, men ellers gikk alt fint og vi klikket oss inn i fase 1. Etter at den var tilbake oppe i 50 grader satte den i gang med å telle ned. Etter 10 minutter kom første panikkfase. Pumpa var gåen! Pump break stod det i displayet. Ææææ! Hva gjør vi nå? Så satte den plutselig i gang igjen. Etter litt lesing i bruksanvisningen fant vi ut at Pump break ikke betyr at den er gåen, men at den bare ville ha seg en pause og at den gjorde det hvert 10. minutt. Puh! Resten av meskingen gikk fint, men det tok mer tid enn vi hadde forventet å varme opp til neste temperatur.

Når meskingen var ferdig ble vi usikre. Hvordan gjør vi denne skyllingen egentlig? Bruksanvisningen til Speidelen er fullstendig ubrukelig på dette punktet. Den sa at vi skulle sette den på de nederste boltene og la den renne av. Det stod ikke noe om hvor lenge. Det stod også at vi skal vaske ut «en gang til». Må være noe feil der, men det var nå det vi gjorde. Satte den på nederste hakk og brukte vann av samme temperatur som vørteren (77 grader) og skylte. Vi brukte 14l (etter råd fra vår mentor i Lierskogen, Hansa, som stilte som helpline hele veien. Tusen takk for det, Hansa!) Først halvparten av vannet, så tok vi ut halvparten av maltet og skylte med resten. Mens vi gjorde det brukte vi en sleiv til å røre litt i malten for å få ut mest mulig væske. Jeg er usikker på hvor lenge vi holdt på. Rundt 20 min kanskje? Om dette var riktig måte å gjøre det på er vi veldig usikre på så dette må vi finne ut mer om. Til slutt fjernet vi maltrøret.

Etter at vi hadde skylt tok vi en prøve. Mens vi satte i gang kokingen kjølte vi ned prøven til 20 grader og målte. Vi strevde en del med å finne ut av hvordan vi leser av denne målepinnen. Det var mye rare skalaer og ingen som passet. Etter hvert fant vi den og leste av. Her kom panikkfase nummer 2. 1.050? Det er jo alt for lavt! Vi skulle da ha 1.070? Etter en del lesing av oppskrift fant vi at det stod nevnt en Boil Gravity på 1.052, Original Gravity på 1.070 og Final Gravity på 1.019. Så vi håpet at «Boil Gravity» stod for den som skulle være før koking og at det ville stige i forbindelse med avdamping, men hadde egentlig ikke de helt store forhåpningene basert på at en kompis mente at det ikke steg mye ifm. koking.

En ting vi burde gjort ved dette tidspunktet var å sjekke nivået på vørteren. Hvor mange liter hadde vi? Vet ikke.

HumleKokingen gikk fint, men en ting vi lurer litt på er lokket på Speidelen. Det står at det ikke skal være «stengt». Vi hadde det på, men litt på skeiva så det var en liten åpning som dampen kom ut av. En annen ting er koketiden. Vår oppskrift sa 60 minutter. En annen sa 90. Vi kokte 60. Humlen ble tilsatt på de rette tidspunktene. Ved andre tilsetning, 15 minutter før slutt satte vi i kjøleren, tappet litt vørter og blandet med Super Moss klaringsmiddel (1/2 teskje) og helte tilbake i koken. Gjærnæringen (Servomyces) helte vi rett oppi. Vi hadde bare en pakke men trodde vi burde hatt to. I etterkant har vi funnet ut at vi bare skulle brukt 1/20 av den pakka vi hadde… Så vi brukte ALT for mye. I følge Bryggselv er det ikke noe problem, annet enn at det blir dyrt.

Etter endt koking ble siste humlesats tilsatt og kjøling satt i gang. Nå kom panikkfase nummer 3, og det var vel den verste. Her var det en del uenighet om hvor mye Starsan vi skulle bruke og hva som var greit og ikke greit. Her trenger vi å finne ut litt mer om hvor grensa går. Gjæringskarene ble i hvert fall fylt med StarSan/vann løsning og ristet, før de stod med dette i noen minutter og ble ristet igjen før vi tømte ut. Burde dette stått med StarSan lenger tro? Det står faktisk i bruksanvisningen (fant jeg ut etterpå) at det skal stå med dette i flere timer…

Bruksanvisningen sa nå noe om at vi skulle bruke en tresleiv og røre litt for å lage en hvirvelvind effekt som ville få bunnfallet til å legge seg lettere. Vi hadde ingen tresleiv og gjorde ikke det. Må finne ut om dette har noe for seg.

Etter at kjølingen hadde kommet et stykke på vei prøvde vi å sjekke vørternivået. Det var vanskelig å avlese på grunn av mye skit som vi helst ikke ville rote med og få ned i vørteren, men vi tror det lå på nesten 55l, og det er vel alt for høyt? Oppskriften angir 42 l vørter som målet. Vi tok også nok en prøve. Denne kjølte vi ned til 20 grader og brukte til å måle OG, og etter at vi hadde målt brukte vi den til å rehydrere tørrgjæren. Målingen viste til vår skuffelse fortsatt bare 1.050. For mye væske og for lav OG. Hadde det fordampet for lite? Kokte vi i for kort tid? Burde vi ikke hatt på lokket i det hele tatt? Har vi malt maltet for grovt? Har vi skyllet med for mye vann? Har vi skyllet feil? Har det vært for mye malt så den har blitt for komprimert i maltrøret? Mange spørsmål her som vi må finne svar på. Burde vi forresten ventet med målingen til nedkjølingen var helt ferdig? Vørteren krymper jo med nedkjølingen. Det må vi også finne ut av.

Speidel 50lVi tappet over på gjæringskar og endte opp med et kar med ca 24,5 liter (inkl. 2 liter gjærstarter) og ett med ca 22. Vi tippet litt på Speidelen for å få ut det siste, men kunne nok fått ut noen liter til om vi hadde fortsatt litt til. Vi ga oss for å slippe å få med noe gørr over.

Vel over i gjæringskarene tilsatte vi gjær. Det ene karet, kar nummer 2, fikk den rehydrerte tørrgjæren. (Tørrgjær i toern. Ja, det hadde gått med noen øl på dette tidspunktet…) Det andre, kar nummer 1, fikk starteren som var laget to dager før med 2l vann/200g DME light og 1 rør med Burton Ale blandet med 1 rør med Belgian Ale fra White Labs. Vi dekanterte ikke starteren men ristet den litt og helte hele greia oppi. Det er ikke ideelt, men vi visste ikke det før det var for sent så sånn ble det bare.

IMG_1861Risting er tungt! Men med kona i husets geniale ide om å sette karet oppå en gymball så var kvelden redda! Så utrolig lett og så effektivt! kraftig bevegelse med nesten ingen kraft. Anbefales for alle!

Lokket ble satt på og gjæringslåsene med litt StarSan løsning i ble satt i. Karene ble bært ned i kjelleren og satt i et rom som holdt ca 17 grader. Og der står de nå og venter. Om en uke skal de stikkes om og fylles over på nye gjæringskar og tørrhumles med en ferdig blanding som står i fryseren. Så skal de stå i ytterligere 2 uker før de tappes på halvlitersflasker sammen med 2.5g sukker (eller et karboneringsdrops) i hver flaske.

Vaskingen av utstyret gikk ganske greit. Vi spylte ut Speidelen i hagen og helte ut restene i komposten. Etterpå vasket vi med salovann og en mikrofiberklut. Ser bra ut. Men hvordan vi skal gjøre dette til vintern er jeg mer usikker på…

Dett var dett. Første bryggedag gjennomført. Supergøy var det, selv om det tok sin tid og selv om det var litt tilløp til panikk underveis. Nå får vi se hva det blir!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *