Tapping av første batch

I dag var dagen kommet for å tappe første batch på flaske. Etter litt skuffende både utseende og smak ved målinger underveis i prosessen så var vi spente på hva som ventet oss når vi tappet drikken over på nye gjæringskar og så over på flaske.

Vi startet med å lage StarSan løsning og desinfisere alt mulig inkludert de to nye gjæringskarene og alle flaskene. Deretter tappet vi ølet over på nye gjæringskar ved hjelp av en slange festet i krana og lagt ned i nye kar. På den måten blir det minst mulig oksygen tilsatt. Gørra lot vi ligge igjen i de gamle karene så alt som kom med over i de nye karene var øl som skulle på flaske.

Så var det på med tappestang og tapping på flaske. Først tok vi ut litt og målte FG. Begge karene viste 1.008 så vidt vi klarte å se. Ikke helt enkelt pga. litt skum, men vi er ganske sikre på at dette ble riktig. Basert på en OG på 1.050 skulle alkoholprosenten da være 5,53% ved tapping på flaske, formel:  (50-8)/7,6=5,53. Med ett karboneringsdrops som tilsvarer 3g sukker pr flaske, så skal alkoholprosenten øke til 5,9% når det er ferdig karbonert. Hver 16. gram med sukker pr liter skal øke alkoholprosenten med 1%, formel: 5,53+(3g/0,5l)/16g/l=5,53+0,375=5,905

Utseendet på ølen ble helt konge! Det er ikke 100% klart men det ser veldig bra ut! Noe helt annet enn ved tørrhumlinga og da vi målte på torsdag morgen!

Og så til smaken. HELT KONGE begge to! Begge to kommer til å bli (eller egentlig, er allerede) KJEMPEGODE! Kan ikke sammenlignes med det vi smakte ved tørrhumling og måling!

Tappingen gikk veldig greit. Vi tappet en kasse. Slapp på 1 karboneringsdrops på hver flaske og korket kassa. Deretter fortsatte vi med en kasse til på samme måte.

Til slutt stod vi igjen med 45 flasker med Bruno´s Belgian Burton IPA og 39 flasker med Zanto´s American IPA, dvs. oppsummert ble det 84 halvlitere, 42 liter. Akkurat som oppskriften sa!

Om 2 uker kan vi sprette en flaske. Forhåpentligvis skummer det lett og har blitt perfekt karbonert og smaker enda bedre enn nå. Vi gleder oss!

3 kommentarer til “Tapping av første batch”

 1. Flott dokumentert! Når man ikke får vært med selv, er dette så tett på som jeg kan komme :-). Blir virkelig spennende å teste om 2 uker :-). Inntil da får jeg fortsette å drikke SuperBock og Sagres her nede i Portugal for å gi ganen et referansepunkt som vi bør være i stand til å slå 🙂

  På sikt kan vi jo vurdere å kjøpe 2 korkemaskiner også – når vi da er 4 mann på jobb, kan jo dette gå raskt unna om en tapper og en korker fra hvert sitt gjæringsfat 🙂

  1. Hei.
   Det virker som om dere har stålkontroll. Dere kan sikkert teste en flaske om en uke. Har gjort det selv og ofte er de ferdig da. Jeg lagrer de i romtemperatur når korkingen er gjort.
   Stå på. Hva blir neste brygg?

   Mvh Hansa

   1. Stålkontroll er vel å ta litt hardt i, men å ha en god læremester hjelper ;-).

    Ja, jeg tenker også på en test om en ukes tid – da er jeg nemlig hjemme :-).

    Neste brygg er vel ikke besluttet, men jeg er veldig glad i weissbier og den er etter mitt syn best om sommeren med sin friskhet, så kanskje de øvrige medlemmene kan overtales til å bli med på en slik ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *