Beregning av skyllevann

Beregning av skyllevann, malVi har (basert på noe vi fant på den verdens-omspennende veven) laget et regneark som skal hjelpe oss med å beregne mengde skyllevann.

En ting som folk sier mye rart om (og som gir stort utslag på utregnet skyllevolum) er hvor mye maltet trekker til seg og holder på. Folks meninger varierer fra 0.7 til 1.6 ganger maltets vekt i tørr tilstand. Vi har etter erfaring lagt oss på 1.0 som ser ut til på være det som skjer hos oss gjennomsnittlig (selv om det varierer litt avhengig av type malt).

Skyllvannmengden regnes ellers ut i forhold til en del av det som er angitt i oppskriften. Dette gjelder følgende:

  • ant. liter vann ved start
  • ant. minutter mesketid
  • ant. minutter koketid
  • ant. liter vørter som ønskes tappet til gjæringskar

I tillegg brukes en del konstanter (som man må finne verdien av på eget utstyr ved å måle mengder underveis de første gangene man brygger). Dette gjelder følgende:

  • % fordampning pr time under mesking
  • % fordampning pr time under koking
  • ant. liter svinn i Speidelen
  • ant. liter svinn i gjæringskar

Regnearket brukes på eget ansvar. Vi kan ikke garantere noenting, men dette er i hvert fall det beste vi har klart å finne om dette emnet.

Anyways, her er det:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *