Andre bryggedag gjennomført!

Når man har gjennomført en bryggedag før så er det utrolig mye enklere og mer avslappende å gjøre det igjen! 2014-09-06 13.13.06Det er vel hovedlærdommen etter at andre bryggedag nå er gjennomført. Stemningen var avslappet, vi visste hva vi skulle gjøre, når vi måtte starte å forberede neste steg, osv. Det var lite usikkerhet i gjengen og vi følte vi hadde god kontroll hele veien.

Vi startet dene gangen parallelt med å fylle opp Speidelen og male malt. Vannet holdt 15 grader og i lufta hade vi ca 20 grader. Når Speidelen var fylt opp, programmert og 2014-09-06 13.13.38startet var vi så godt som ferdige med å male malt og vi kunne slappe av de 3 kvarterene det tok å varme opp vannet til starttemperaturen 51 grader. Maltrøret ble satt i og maltet ble tilsatt og programmet ble satt i gang. 51 grader i 10 minutter, 67 grader i 45 minutter og 78 grader i 5 minutter. Totalt tok det 2 timer å kjøre en 1 times mesking. Det tar ganske mye tid å varme opp mellom stegene. Ca en halvtime mellom hvert steg. Mulig vi kunne hatt glede av en kappe til Speidelen.

Vi glemte to ting ifm. meskingen denne gangen. Vi skulle stoppet og rørt i maltet et par ganger underveis, og vi skulle målt SG når meskingen var klar, før vi skylte. Dette må vi huske til neste gang.

2014-09-06 13.45.19Skyllingen gjorde vi omtrent som sist. Vi rørte litt i maltet, skylte med halvparten av de 9 literne med skyllevann vi hadde varmet opp til 78 grader, lot det dryppe av i 10 minutter, tok ut halvparten av maltet, rørte litt igjen og skylte med resten av vannet som vi i mellomtiden holdt varmt på en liten kokeplate ved siden av. Til slutt lot vi det dryppe av i 10 minutter før vi fjernet maltrøret.

Her glemte vi en ting. Vi skulle hatt på den grove «plata» som ligger oppå maltet mens vi skylte. Vi skylte rett i maltet. Hadde vi hatt på plata hadde vi nok fått litt bedre fordeling av vannet og kanskje noe mer utbytte. Får huske det til neste gang.

2014-09-06 13.59.40Før vi satte i gang kokeprosessen tok vi en prøve til SG måling, og målte nivået. 56 liter fortsatt! Her hadde vi regnet med noe lavere nivå. Malten har nok ikke tatt opp så mye som vi hadde trodd og det hadde nok dampet noe mindre enn antatt. Vi hadde regnet med 1 liter per kg malt i tap, men det viser seg altså at vi ikke tapte mer enn 0,75 l/kg. Dette kan kanskje delvis komme av at vi ikke stoppet og rørte underveis, delvis at vi malte malten ganske så grovt. Men jeg er ikke sikker på om dette er noe problem. Uansett har vi ca 75% effektivitet denne gangen og det er jo ikke så galt! SG målingen viste 1.044. Dette er bittelitt lavere enn beregnet (1.046), men absolutt akseptabelt.

Kokingen gikk greit. Verdt å merke seg kan være at det tok ca 3 kvarter å varme opp fra 77 grader etter skylling til koketemperatur. Humle ble tilsatt når det var 60 minutter igjen, kjøleren og Super Moss’en (klaringsmiddelet) ble tilsatt når det var 15 minutter igjen og siste humletilsetning med koriander, kamille, appelsin, sitron og gjærnæring når det var 5 minutter igjen.

2014-09-06 14.00.03Når kokingen var klar målte vi OG til 1.050 som var litt høyere enn forventet, men helt topp! Vi målte også nivået som var på 54.5 liter, også det høyere enn forventet.

Deretter kjølte vi ned. Vi ristet litt på kjøleren underveis og så at det hjalp veldig på hvor fort det gikk. Vi prøvde å lage virvel med meskespaden men uten hell. Dette må vi finne ut litt mer om. Hvordan gjør man det når kjøleren er nedi? Det er trangt der da altså! Etter litt i underkant av en halvtime var vi nede på 20 grader. Nivået lå da på ca 52 liter. Fortsatt en del høyere enn antatt.

Så var det tapping. Vi dekanterte gjæren fra startern og satt igjen med to fulle kjøkkenglass + en liten skvett. Underveis i tappingen tilsatte vi gjæren. Vi endte med 23 liter i hvert kar, som vi enkelt og lett ristet med Ylva-metoden, kanskje verdens mest geniale ristemetode!

Deretter var det vasking og rydding før middagen ble inntatt, i dag Spare ribs med ovnsstekte potetbåter, grønnsaksblanding i aluminiumsfolie varmet på grillen og en deilig Coleslaw. Snadder!

Underveis gik det med en god del øl skal det innrømmes. Vi smakte på følgende:

 • Shølbryggeriet Bruno’s Belgian Burton IPA 5.9%
 • Shølbryggeriet Zanto’s American IPA 5.9%
 • Kinn Svartekunst (Foreign Extra Double Imperial Russion Export Stout Porter) 10.5%
 • Almanac Honey Saison 4.8%
 • Beavertown Gamma Ray American Pale Ale 5.4%
 • Ægir Magni Trippel 8%
 • Mack Belgisk Hveteøl Witbier 6.5%
 • Holtens Amber 6.5%
 • Ægir Siv Witbier 5.5%
 • Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale 8.5%
 • To Øl Goliat Imperial Stout 10.1%
 • Austmann Kjole & Wit (Hveteøl) 5.0%
 • Austmann Fader Halvard (Belgisk Trippel med Bringebær) 9.0%

2014-09-07 20.31.51Etter nok en fantastisk dag står nå to gjæringsfat med 23 liter deilig Belgisk Wit  hver seg nede i kjelleren. Det ene plopper det lett i, og det andre er fortsatt stille. Dette er det samme karet som tok lang tid på å komme i gang sist også og jeg tror rett og slett dette karet er litt utett i lokket. Tror nok gjæringen er i gang i begge. Skal bli spennende å se hvordan det utvikler seg! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *