Spørsmål etter første bryggedag

tumblr_lgjnqgneki1qh7etto1_5001. Hvilken malingsgrad bør vi benytte?

Svar: Vi skal male så grovt som mulig samtidig som alle kornene er knekt. Om man maler for fint eller for grovt blir utbyttet lavere. På nettet ser det ut som om 1.2mm er en bra start, men det fant vi vel ut at var litt grovt. Neste gang starter vi på 1.2 og stiller det ned til det ikke kommer gjennom hele korn og stopper der.

2. Når vi skal ha tørt maltekstrakt i mesken, bør det blandes ut i varmt vann først?

Svar: Vi burde hatt dette i først etter at malten var fjernet! Ellers kan det hende man ikke får ut alt og at det blir liggende igjen i malten. Dette kan være en av årsakene til lav OG! Norbrygg tråd: http://forum.norbrygg.no/threads/maltekstrakt-type-tort-dme-dry-malt-extract.22063/

3. Hvordan gjør vi egentlig skyllingen?

Svar: Her er det mange skoler, men det beste tipset ser ut til å være å

  • varme opp vann til korrekt temperatur og holde det på denne temperaturen under hele skylleprosessen
  • ta av filterene oppå malten
  • røre litt i malten
  • løfte opp maltrøret på nederste hakk
  • legge på grovfilteret igjen
  • sakte fylle på halvparten av vannet (hele tiden med vannspeilet rett over toppen av malten om mulig)
  • la det dryppe av i 10 min
  • ta av grovfilteret
  • fjerne halvparten av maltet
  • røre litt i resterende malt
  • legge på grovfilteret igjen
  • sakte fylle på den andre halvparten av vannet (hele tiden med vannspeilet rett over toppen av malten om mulig)
  • la det dryppe av i 10 min

Litt svar på både dette og de neste spørsmålene i denne tråden som vi opprettet på Norbrygg: http://forum.norbrygg.no/threads/lav-og.21915/

4. Hvor mye skyllevann skal vi egentlig bruke?

Svar: Dette er rett og slett veldig vanskelig å få svar på! Jeg har funnet et regneark på nettet som hjelper oss med det, men det var ikke 100%. Jeg har prøvd å justere på det etter beste evne. En ting som folk sier mye rart om (og som gir stort utslag på utregnet skyllevolum) er hvor mye maltet trekker til seg og holder på. Dette varierer fra 0.7 til 1.6 ganger maltets vekt i tørr tilstand. Jeg foreslår at vi starter med å regen med 1. Jeg har også funnet noen som (mellom linjene) egentlig sier at jo sterkere brygg du vil ha jo mindre skylling… Det finnes noe som kalles «no-sparge» (ingen skylling). Problemet med det er at du får få liter med øl ut, men OG blir høy. Anyways, jeg foreslår at vi bruker regnearket og ser hvordan det går. Skyllvannet regnes da ut i forhold til en del av det som er angitt i oppskriften. Dette gjelder følgende:

  • ant. liter vann ved start
  • ant. minutter mesketid
  • ant. minutter koketid
  • ant. liter vørter som tappes til gjæringskar

I tillegg brukes en del konstanter (som vi må finne verdien av på vårt utstyr ved å måle mengde underveis). Dette gjelder følgende:

  • % fordampning pr time under mesking
  • % fordampning pr time under koking
  • ant. liter svinn i Speidelen
  • ant. liter svinn i gjæringskar

5. Når skal lokket brukes? Skal det stå helt på eller litt på skeiva?

Svar: Basert på det jeg har forstått nå så betyr ikke dette all verden. Lokket brukes for å holde varmen, men samtidig må damp slippe ut så det ikke koker over. Det er ikke noe poeng i seg selv å få fordampet væske. Jeg tror vi gjorde dette riktig, kunne kanskje til og med hatt det litt mer på.

6. Hvor mye reduksjon av væskemengde kan man regne med hhv under mesking, under koking og under kjøling?

Svar: Viser til regnearket nevnt ovenfor. Ikke uvanlig å regne ca 5%/time under kok. Mesking er det egentlig ingen som regner på da de anser det som «absorbert av malten». (Får jo uansett ikke målt hva som blir borte hvor…). Under kjøling regner man med at vørteren krymper med 4%.

7. Hva burde egentlig koketiden vært? (90 eller 60 minutter?)

Svar: Dette tror jeg ikke vi finner noe svar på noe sted. Noen oppskrifter sier det ene , andre sier det andre. Jeg heller til at vi burde kokt lenger basert på at SG ved start kok var så pass lav.

8. Når måler vi for å finne OG? Før eller etter nedkjøling?

Svar: Etter.

9. Er det noe poeng med denne hvirvelvinden?

Svar: Ja.

10. Kan det være noe feil med målingene våre? F.eks. defekt hydrometer?

Svar: Kjøpt nytt og sjekket. Det er ikke noe feil.

11. Hvor mye malt kan vi egentlig bruke og hvordan påvirkes utnyttelsesgraden av mengden? Blir den dårligere når det er fullt?

Svar: Skal ikke være noe problem med de 10.88 kg vi brukte. Andre nevner 13 kg som max. Norbrygg tråd: http://forum.norbrygg.no/threads/maltmengde-i-speidel-50-liter.22064/

12. Hvor nøye skal vi være når vi bruker StarSan? Skal man skylle hendene før hver gang man er i kontakt med vørteren eller holder det å gjøre det en gang i blant?

Svar: Her tror jeg det er greit som vi gjorde, men jeg er ganske sikker på at vi bør dyppe hendene i StarSan umiddelbart før vi tar på noe som skal være i kontakt med den nedkjølte vørteren. Det holder ikke at man gjorde det for 5 minutter siden. Her er det dessuten best å være på den sikre siden så jeg mener vi må fortsette som vi gjorde.

13. Hvor lenge skal gjæringskarene stå med StarSan i? Hele dagen?

Svar: Jeg er ganske sikker på at det vi gjorde med å bare fylle dem med en del StarSan  løsning, riste og la det stå noen minutter er greit. Tror ikke jeg gidder å spørre forumet om det en gang….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *