Batch #003 er brygget

2014-09-13 14.03.26Og da var 3. bryggedag gjennomført. Denne gangen hadde 2 av oss bestemt oss for at vi ville gjøre et forsøk på å gjenta batch 1b med litt forbedringer. Og det tror vi det ble!

Vi startet litt tidligere enn vanlig og kom i gang med å varme opp Speidelen ved halvtolv tida. Så var det maling av malt. Gikk forsåvidt fint, men ble en del malt til skjærene. Svarte så vanskelig det skal være å helle m2014-09-13 14.03.34alt ut av en sekk og over i en boks som står på en vekt! Vi endte med å bruke ca samme malingsgrad som ved batch 1. I forhold til meskingen så var det noen ting vi mener vi gjorde bedre enn første gang:

 1. Vi hadde ikke oppi maltekstrakt i mesken. Dette ble først tilsatt rett før koking.
 2. Vi pauset speidelen (trykk på begge pilene samtidig), rørte i mesken med meskespaden og startet igjen (trykk på pilen lengst til venstre). Dette gjorde vi to ganger, og det opplevdes som om vi fikk en mye mindre kompakt malt. Jeg tror vi fikk ut en del mer på dette.
 3. Når vi skylte så holdt vi vannet varmt hele tiden på den lille kokeplata vi har kjøpt.
 4. Når vi skylte så hadde vi det grove filteret på.
 5. Vi lot skyllevannet renne av ca 10 minutter mellom hver skylling.

2014-09-13 16.09.10Under koking tilsatte vi både klaringsmiddel, gjærnæring og spiralkjøleren når vi tilsatte humle 15 minutter før slutt. Klaringsmiddel og gjærnæring rørte vi ut i litt avkjølt vørter før vi tilsatte det. Jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønner hvorfor denne vørteren skal være avkjølt da vi heller det oppi kokende væske etterpå, men vi gjorde nå det vi fikk beskjed om (dvs. leste på Norbrygg forum et sted).

2014-09-13 16.09.45Når vi startet nedkjølingen tappet vi 3 dl vørter til rehydrering av gjær. Denne kjølte vi ned til 20 grader og hadde i en (desinfisert) plastbeholder med lokk, og så hadde vi oppi gjæren. Vi rørte litt med en (desinfisert) skje først og så satte vi på lokket og ristet.

Etter at vørteren var avkjølt tappet vi over til de to gjæringskarene og deretter tilsatte vi gjærblandingen (som nå hadde begynt å gjære allerede inne i en bulende plastboks). Vi delte den i to (desinfiserte) kjøkkenglass og helte oppi. Deretter ristet vi med vår verdenskjente Ylva-metode.

2014-09-13 17.12.06Og dett var dett. Da var det bare å vaske og så avslutte dagen med en deilig middag med tagliatelle carbonara som Sven Erik disket opp med. Vi må inrømme at det gikk med en flaske rødvin til middagen, vår absolutte favoritt, Poggio di Chiari fra Fabio Cenni, en 2006. Supertoskaner som ikke selges i Norge men fy flate for en vin! Avslutningsvis måtte vi smake litt Armagnac fra Baron de Lustrac, en Bas Armagnac 1979 modell, til kaffen og mokka-isen fra Kulinaris. Armagnac’en var som vinen: Toppklasse!

1Underveis denne dagen ble følgende øl smakt:

 • Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale
 • Austmann Utpå Wit
 • Oude Geuze Boon á l’Ancienne
 • Kinn Vestkyst IPA
 • Austmann Gyldenløve Amerikansk Amber Ale
 • Nøgne Ø Asian Pale Ale
 • Hornbeer Brown Ale

Kvelden ble avsluttet med et idiotisk forsøk på å vaske flasker i badekaret med masse PBW. Fytti… Det gjør jeg aldri igjen. Flaskene føyk veggimellom og etiketter satt som limt på (og det er de vel også når jeg tenker meg om). Hvis dette er måten å vaske flasker på så skal jeg over på fat. Fort som fy. Men vi får gi det et nytt forsøk nå som promillen er litt lavere.

Én kommentar til “Batch #003 er brygget”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *