Bruke kalkulator (http://yeastcalculator.com/) for utregning av mengde gjær og størrelse på starter. Method = Stir Plate (K. Troester)
Sette starter 3 dager før bryggedagen og la den surre på magnetrøreren i 2 døgn, sette den i kjøleskapet i 1 døgn, ved start av bryggedagen ta den ut og helle ut mesteparten av vørteren, la den stå i romtemperatur inntil den skal brukes.
Ved mesking, sette innledende temperatur litt over (5 grader?) første fase.
Starte Speidelen aller først (siden det tar såpass lang tid å varme den opp).
Sjekke og notere nivået på vørteren
ved oppstart
etter at maltrøret er tatt ut, før koking
etter koking, før nedkjøling
etter nedkjøling, før tapping
Notere tidspunkter og temperaturer underveis, f.eks.
hvor lang tid tok oppvarming mellom stegene i meskingen
hvor lang tid skylte vi og hva var temperaturen i vørteren etter skylling
hvor lang tid tok det å koke opp
hvor lang tid tok det å kjøle ned
Måle SG underveis:
etter mesking, før skylling
etter skylling, før koking
etter koking, før nedkjøling
etter nedkjøling før tapping på gjæringskar
Sikre at vi har nok og korrekt gjærnæring.
Evt. andre ting basert på svar på spørsmålene i et tidligere innlegg.
5 kommentarer til “Ting å gjøre annerledes neste bryggedag”
Vent med å tilsette evt. maltekstrakt til det er 15 minutter igjen av koketiden.
Bruk kjølespiralen til å røre. Fra svar på Norbrygg: «Beveg den forsiktig rundt i vørteren og hev den opp og ned med jevne mellomrom så vil avkjølingen gå raskere. Det er spesielt et poeng å løfte den opp til toppen av vørteren, fordi varm væske stiger så temperaturen er høyest der.»
Hei, Mads
Hvordan ser denne anretningen ut og hva gjør den i praksis for å kjøle bedre? Vi har ennå ikke funnet bedre metode enn å løfte spiralkjøleren litt opp og ned underveis. Merker stor forskjell på vanntemperaturen som går i slangen på vei ut fra speidelen når vi beveger den i forhold til når den bare ligger der rolig.
Vent med å tilsette evt. maltekstrakt til det er 15 minutter igjen av koketiden.
Rør litt i vørteren under nedkjøling så kjøler det fortere.
Bruk kjølespiralen til å røre. Fra svar på Norbrygg: «Beveg den forsiktig rundt i vørteren og hev den opp og ned med jevne mellomrom så vil avkjølingen gå raskere. Det er spesielt et poeng å løfte den opp til toppen av vørteren, fordi varm væske stiger så temperaturen er høyest der.»
jeg laget meg en annretning for å ha kjøleren fast helt i toppen av vørteren..aldri opplevd mer effektiv og jevn nedkjøling..
Hei, Mads
Hvordan ser denne anretningen ut og hva gjør den i praksis for å kjøle bedre? Vi har ennå ikke funnet bedre metode enn å løfte spiralkjøleren litt opp og ned underveis. Merker stor forskjell på vanntemperaturen som går i slangen på vei ut fra speidelen når vi beveger den i forhold til når den bare ligger der rolig.