Juleølet

6Da står det noe greier nedi kjelleren og plopper litt. Det spørs hva dette blir…

Bryggedagen til batch #004 ble en rotete dag. Alt startet greit og vi synes vi hadde så pass kontroll at vi valgte å droppe bruksanvisningen og programmere i vei. Mens Speidelen varmet seg opp satt vi i gang å male malt. Alt vel så langt. Malten ble tilsatt og meskingen startet. Ca 25 minutter ut i meskingen så vi at temperaturen var på 69 grader! 2Men vi skulle jo bare ha 65! Etter hvert så vi at problemet var at vi hadde programmert feil. Vi hadde satt starttemperaturen tl 65 grader og første steg til 60 minutter med 77 grader. Vi skulle hatt første steg med 65 grader! Vi programmerte om og startet på nytt. Etter ytterligere 12 minutter var temperaturen tilbake på 65 grader hvor den holdt seg i litt over en halvtime. Resten av programmet gikk greit.

3Neste problem: Vi trodde humlen skulle tilsettes ved 30 minutter og gjorde det selv om Speidelen merkelig nok ikke varslet. Når den varslet ved 15 minutter så skjønte vi tegninga. Blir vel litt mer bittert enn planlagt og litt mindre humlearoma enn planlagt dette.

Så var det kjøling. Mens vi beveget litt på kjølespiralen for å speede opp nedkjølingen så begynte det plutselig å piple vann fra 4skjøten. Og så kom det en liten sprut oppi vørteren før vi rakk å reagere. Her er det vel stor risiko for infeksjon antagelig. Vi fikk satt på en ny slangeklemme og satte i gang kjøling på nytt.

Gjæren ville ikke helt i dag heller. Eller, egentlig så ville den vel litt for mye. Vi rehydrerte i en 5 dl beholder med 3 dl vann og 3 pakker gjær. Problemet var at mens vi holdt på med 5kjølingsproblemene vår så stakk gjæren av. Når vi kom ut på kjøkkenet for å hente den lå mesteparten på kjøkkenbenken og gulvet og boblet. Så – vi fordelte det som var igjen og tilsatte en ekstra pose gjær i hvert av de to gjæringskarene våre.

Nå står det og plopper og vi krysser fingrene og håper at det blir øl av dette…

1Underveis fikk vi smakt på en del forskjellig øl, blant annet vår Belgiske Wit fra batch #002 «For Wite Dager» som hadde stått på flaske i 2 uker akkurat denne dagen. Knallgod var vi enige om! Vi smakte også på batch #003, 2. forsøk på vår IPA, «Zanto’s American». Også den veldig god, men ikke helt ferdig etter bare 1 uke på flaske. Ellers ble følgende smakt:

  • 2014-10-06 21.13.54Hornbeer Brown Ale
  • Hornbeer Black Magic Woman – Stout med torvrøkt malt
  • Midtfyns Bryghus Imperial Stout
  • 8 Wired Hopwired New Zeeland IPA
  • To tårn Belgisk Wit
  • To tårn Brùnn Northern English Brown Ale
  • Kinn Bitter
  • Samuel Smiths Winter Welcome Ale
  • Malmgård Belge
  • Austmann Northumberland Brown Ale

7Middagen ble en Chili Con Carne. Alt i alt en hyggelig dag som vanlig, men preget av litt mye tullefeil. Vi må skjerpe oss! Holde fokus, være nøyaktig og ikke bli cocky og tro at vi er eksperter. Vi har tross alt bare gjort dette 4 ganger…

Neste gang skal det gå skikkelig for seg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *