Jolebrygget midt på treet

Jolebryggforeningen av det siste Oddetall har nylig avholdt sitt årlige arrangement med testing av juleøl fra polet. I år var testen for første gang lagt om slik at det ikke lenger var noen av alle de «tradisjonelle» julølene med som vi vanligvis tester. Årsaken er rett og slett at mengden juleøl (både norske og utenlandske) er for stor. Dette medførte at testen i år ble av polutvalgets «nye øl» og da ble det både utenlandske og norske med i testen.

Uten å ha en fasit på samlet score fra alle testerne, kan vi nok allikevel våge oss på å utrope svenske Mohawk som beste bryggeri med 3 veldig gode juleøl. Deres Snowmelter var fantastisk god og slik foreningen mener en god juløl bør smake, dufte og se ut. De skriver selv om den at «Den heter Snowmelter. Men skulle lika gärna kunna heta Imperial Milk Chocolate Oatmeal Coffee Stout. En fyllig, kraftig öl som gör sig bäst i lugn och ro kanske med lite mörk choklad vid sidan. Servera källarsval i ett vinglas eller en konjakskupa. En öl för vintermörker.»  http://mohawkbrewing.se/beer/mohawk-snowmelter/

Av norske bryggerier som hevdet seg i testen, var etter min oppfatning både Austmann sin Stille Natt og Vinter fra 7 Fjell eksempler på øl som kom helt opp i toppen av rangeringen. Ellers var typisk de kontinentaleuropeiske for lyse for flertallet og ofte for søte.
Shølbryggeriet stilte også med eget Jolebrygg for første gang og det var knyttet stor spenning til testernes respons på denne. Det var dessverre litt skuffende første forsøk. I selskap med alle de andre ølene i denne klassen, var det tydelig at vårt øl hadde for lite «kropp» og sødme til å nå helt opp. Litt bitterhet og krydder var på plass, men foreningen mener unisont at det skal mer sødme til for å være i toppsjiktet her. I min egen bok kom den omtrent midt på treet. Dette gjør oss motiverte  for å brygge på nytt med noen justeringer både i malt-mixen og kanskje også gjærtypen. Det er nesten vanskelig å skulle vente helt til neste september/oktober med forsøket  🙂
Ellers kan denne artikkel om juleøltester i media anbefales. Mye velskrevet her og forfatteren er faktisk innom mye av det vi snakker om hvert år i Jolebryggforeningen – hvordan skal en god juløl være?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *