Bryggedag 7, Fishtank 7

bryggedag7-1Da var bryggedag nummer 7 gjennomført, nok en gang med bravur! Denne gangen startet vi litt tidligere siden vi skulle meske i nesten 2 timer.

Med bakgrunn i den lange mesketiden (110 min), den store mengden malt (13,5 kg) og det faktum at luftfuktigheten er svært lav for tiden og jeg dermed regnet med mer fordampning under kok så viste regnearket vårt for utregning av skyllevann at vi skulle bruke 14 liter. Det er ganske så mye mer enn tidligere, men vi fulgte dette.

bryggedag7-2Vi gjorde også skyllingen litt annerledes enn tidligere på bakgrunn av det vi så ved forrige brygging, nemlig at malten var under vann ved skylling. Med bakgrunn i dette hevet vi maltrøret 5 cm ved hjelp av et par plankebiter. Vi var også tålmodige og lot det renne skikkelig av (2×10 min) før vi fjernet maltrøret, med det resultat at væskemengden ble høyere enn tidligere etter skylling. bryggedag7-3Vi målte godt over 55 liter og antok 56. (I ettertid så tror jeg nok dette var litt høyere. Hvis ikke så har det ikke kokt bort en dråpe og det tror jeg ikke noe på for det var FUKTIG i rommet vi brygget.) Det andre resultatet var at maltrestene var mye tørrere enn før, så vi har definitivt fått ut mer.

bryggedag7-4Jeg tenker også at en årsak til økt væskemengde er at flaket mais ikke tiltrekker seg og holder på så mye væske som maltet gjør, dermed blir utregningene for tap i mesk feil.

Men – uansett: Dagen forløp så godt som perfekt. Vi hadde to små hendelser som ikke betydde noe fra eller til, men vi kan jo notere dem:

  1. bryggedag7-5Etter andre røring i mesken trykket vi abort i stedet for continue, så vi måtte programmere om litt og starte programmet på nytt. Vi hadde alt av timing notert så det ble ikke noe forskjell i mesketid.
  2. Vi hadde programmert inn siste steg, som kun skulle være oppvarming til 78 grader, ikke noe mesking på den temperaturen, til 0 minutter. Det skjønner ikke Speidelen. Den tror da at det er et steg som ikke skal brukes og etter at steg 3 var ferdig så ble den stående på 73 grader og mente at nå var det bare å skylle. Så vi måtte programmere om litt igjen, uten at det gjorde noe fra eller til.

bryggedag7-6PH i mesken ble målt til 5.2, noe som er greit nok så vi tilasatte ingenting.

Vi glemte å måle BG denne gangen. Æsj.

Vi hadde planlagt en OG på 1.069 i henhold til oppskriften fra Boulevard, men vi traff ikke helt. Vi havnet på 1.064, noe som absolutt ikke er noen krise. Dette blir bra uansett! Slik som det ble har vi i ettertid regnet ut en effektivitet på 75% og det er godkjent selv om de to forrige batchene har vært på 79% og 82%. Til slutt endte vi opp med 48,5 liter på gjæringskar. 2 liter av det er gjærstarteren (som vi ikke dekanterte denne gangen da vi glemte å coldcrushe den…), men det er uansett det meste vi har fått til.

bryggedag7-7Det store utbyttet har gjort at vi fikk litt lavere effektivitet denne gangen, men dette kommer nok uansett til å bli bra. Vi er fornøyde!

Verdt å nevne for øvrig er at rørepinnen fra magnetrøreren ligger i gjæringskar nummer 5. Må huske å ta den ut når vi tapper.

Underveis i dag fikk vi i oss både vått og tørt og denne gangen fikk vi smakt på følgende øl:

  • Austmann Gamle Eirik – India Red Ale (5.6%)
  • Garage Project Pernicious Weed (8%)
  • Baladin Nora (6.8%)
  • Kinn Sjelefred – Brunt øl (4.7%)
  • Boulevard Brewing Company Rye-on-Rye 2014 (33% ale, 67% ale aged in rye whiskey barrels) (12%)
  • Baladin Isaac (5%)
  • Ægir Skjeggjøld Inda Red Ale (5%)
  • Omnipollo/De Proef Bouwerij Nebuchadnezzar – Imperial India Pale Ale (8.5%)

bryggedag7-12I tillegg smakte vi vår egen Prince of Tonga opp mot brun-ølen til Kinn. Konklusjonen er at den står seg fint! bryggedag7-8Kinn sin er nok mer balansert mot vår som er litt syrlig, men vi holder en knapp på vår i forhold til smak allikevel. Derimot har Kinn sin litt mer lengde (noe som i og for seg er litt imponerende all den tid vår er en del mer alkoholsterk).

Til slutt tok vi en batch 3 Zanto også, som vi smakte opp mot Garage Project sin Pernicious Weed. Zanto er der MYE bedre etter vår mening. Pernicious Weed er bitter og smal der Zanto er mer smakrik og fyldigere.

bryggedag7-10Middagen denne gangen var nok en gang laget av min frue og Shølbryggeriets faste kokk, Ylva. Denne gangen med vårt eget brun-øl i retten, «Sjømannsbiff», som er en slags svensk variant av lapskaus. Veldig godt! Dessert ble det også. Smuldrepai av eple med vaniljesaus. Snadder! Og en perfekt avslutning på en perfekt dag:-)bryggedag7-11

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *