Fifty Shades of Beer

01Lørdag brygget vi vårt 8. brygg. Dæven. Tida går. Føles nesten som om vi begynner å bli drevne nå…

Først litt om gjærstarteren: Den ble satt på torsdag. 2 rør, 2.5 l starter. Det skulle være passe i følge www.yeastcalculator.com. Siden det var så pass lite starter dekanterte vi den ikke denne gangen heller. Gjæren var WLP029 Kölsch/German Ale

På bryggedagen fikk vi kjørt i gang med oppvarming av vann litt før 12 og var ferdige ikke langt over kl 18. Litt over 6 timer tok det med andre ord. Det tror jeg er en liten rekord.

03Den oppskriften vi startet med i dag fant vi i boka Ølbrygging fra hånd til munn, en bok som for øvrig anbefales for de som starter opp med ølbrygging. Den dekker overordnet det som dreier seg om bryggeprosessen, men det beste med den er oppskriftene og historiene bak bryggeriene. Oppskriften er fra Ægir og heter bare Kölsch. Jeg antar dette er den som heter Kvase Kölsch.

04Forskjellen vi la inn i forhold til tidligere denne gangen var å starte med mindre vann og skylle med mer. Grunnen er det vi har lest om at det ideelle er et forhold på maks 4 liter vann til 1 kg malt. Så vi kjørte med det. Malt: Pilsner, Carapils og Hvete.

Mesking og skylling gikk som en lek. Det eneste vi lurte litt på var hvilken temperatur vi burde bruke på skyllevannet når mesken var på bare ett steg på 65 grader. Vi stilte et spørsmål om dette på Norbryggs forum og konkluderte 05med at det skulle være som før rundt 77 grader så vi satset på det. Og mens vi skylte kom svaret. 77 grader. Puh!

Etter at vi har løftet maltrøret litt høyere med et par plankebiter i mellom når vi skyller så får vi dryppet av skikkelig og maltrestene blir mye tørrere så vi får nok ut mer av væsken. Vi målte BG til 1.049 som er midt i blinken i forhold til oppskriften som kalkulerte med en effektivitet på 75%. Det må vi være fornøyde med. 07Mengden etter skylling så ut til å være til dels mye mer enn antatt. Vi leste av 58 liter og hadde egentlig regnet med 54,5. Vi må se litt nærmere på dette. Hvor mye er det egentlig i Speidelen når det er vann opp til øverste strek? Jeg mistenker at det er mindre enn 55 liter…

Vi har for øvrig fått inn en baderomsvifte på badet der vi brygger så nå er det litt mindre fuktig i lufta, men fortsatt er det ganske så vått. Vifta klarer ikke å dra nok. Skal bli godt å komme i gang ute igjen til våren…

02En annen ting vi har gjort er å kjøp et webkamera som vi satt opp inne på badet og filmet displayet i speidelen. Dette viste vi så på en gammel dataskjerm inne i stua hvor vi holdt til underveis. Genialt! Så slipper vi å løpe fram og tilbake og evt. komme for seint til skylling og humletilsetninger og sånt. Kameraet har til og med en mikrofon og gjengir dermed pipelydene fra Speidelen:-)

Dette blir en single hop med bare Tettnanger. Kokingen gikk smertefritt og humlen ble tilsatt når den skulle. 06Gjærnæring og klaringsmiddel også. Og spiralkjøleren. Kjølingen gikk raskt og greit. 17 minutter.

OG ble målt til 1.053, også det nøyaktig som planlagt! Til slutt satt vi igjen med 45 liter vørter i de to gjæringskarene, og litt over 2 av disse var starteren. Vi mistet mye til trub i Speidelen denne gangen. Det var veldig mye humleslaps i bunnen. Ble vel ca 6-7 liter…

Underveis i dag fikk vi i oss en god lunsj med croissanter og rundstykker 08fra vårt eget kjøkken servert av vår eminente kokk, min kone Ylva. Og så fikk vi nok en gang smakt på en del øl. Kanskje litt i overkant mye tatt i betraktning navnet på denne ølen: Shitty Babes of Faith. Ikke spør meg hva det betyr, men at det har et eller annet med Fifty Shades of Grey å gjøre mener jeg å huske. Her er dagens gjesteøl (i tillegg til litt rester av egen produksjon og noe småtteri vi fant i kjøleskapet):

  • Austmann Bok Øl – Norwegian Style IPA (5.5%)
  • CAP Shot In The Dark – Porter (5,5%)
  • Bryggeriet Djævlebryg Pride of Nekron – Imperial Stout (10.5%)
  • Kinn Pryl – Belgisk dobbel (7%)
  • Nøgne Ø Vic Secret – IPA (7.5%)
  • Oude Gueuze Tilquin – Lambic (6.4%)
  • Boulevard SMokestack Series The Sixth Glass – Quadrupel (10.5%)
  • Rogue Farms OREgasmic Ale (6%)

10Vi smakte på våre to nye: Hopping by the Pounds, ulykken hvor vi målte humletilsetningene i lbs i stedet for gram og dermed endte på omtrent halvparten av det vi skulle. Men dette er blitt et knallgodt øl. Kanskje det beste vi har laget! Fyldig, kanskje litt lite bitterhet, men der er vi ikke helt enige. Personlig synes jeg det er fantastisk godt!

Fishtank 7 har blitt et deilig øl også. Frisk og fin! Vi har ikke testet den opp mot Tank 7 (orginalen) enda, men jeg tror ikke den er så langt unna!

09Middagen var nok en gang laget av Ylva. Denne gangen en fantastisk kyllinggryte basert på et einerbærøl fra Austmann. Dæven det var godt! Desserten stod Sven Erik for. Hjemmelaget sitronis med hjemmelaget Limoncello ved siden av. Knall! Og jammen fikk vi ikke besøk av to koner til på slutten av kvelden også! Kjempehyggelig!

Nå er det bare to uker til neste bryggedag og vi har ikke bestemt oss for hva vi skal lage enda. Må sette i gang med det nå! Kanskje en kombinasjon av Wit’en og IPA’en vår? En Wheat IPA? Vi får se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *