Skoddehav klone

2015-02-28 16.45.44Lørdag 28. februar, for 2 uker siden, brygget Sven Erik og jeg batch #009, en hvete IPA, klonet fra Kinn’s Skoddehav. Etter en hektisk periode uten tid til å få skrevet noen oppsummering må jeg ta det nå… og med min noe begrensede hukommelse så får det bli en teknisk oppsummering bare. Vi spiste god mat og smakte på mange øl, men hva, det har havnet i glemmeboka. Og der får det vel bare bli.

2015-02-28 12.30.24Selve bryggeprosessen gikk relativt greit, men vi sleit noe voldsomt med å få løftet opp maltrøret (noe som normalt sett utføres av andre enn meg som er ganske så kraftløs etter mange år hvor eneste treningsform er trykking på en fjernkontroll og løfting av ølflasker og glass). Vi klarte kunststykket å løfte maltrøret av pinnen i Speidelen og det å holde et 30-40 kg tungt maltrør i brysthøyde og prøve å tre det ned igjen på pinnen kan jeg 2015-02-28 13.22.46informere om at er jævlig tungt og vanvittig vanskelig. Vi holdt på lenge og måtte løfte ut hele dritten for å hvile underveis. Det gjorde at vi tapte mye av den beste, søteste vørteren. I hvert fall en liter.

Vi tror den litt avvikende skylleprosessen var hovedårsaken til at vi denne gangen fikk veldig dårlig effektivitet. OG ble målte til 1.053 i stedet for den planlagte 1.061.

2015-02-28 16.45.15En ting vi så var at vi, selv om vi mistet en liter i alt rotet, tapte mye mindre væske i meske- og skylleprosessen enn beregnet. Vi målte 57 liter ved start av koking, mot planlagt 54,5. 2,5 liter for mye med andre ord. Det betyr at vi har mistet 11 liter i stedet for det planlagte 13,5. Maltmengden var 13 kg så maltet har sugd til seg mindre enn en liter per kg. Vi mesket i en time, så det bør ha fordampet noe også. Kan det være mulig at vi ikke har klart å røre skikkelig? Vi rørte to ganger og synes vi gjorde det veldig ordentlig så jeg tviler… men hva annet det kan være vet jeg ikke. Denne malten (omtrent like deler pilsner og hvete + litt havre) burde jo suge til seg greit med væske den?

2015-02-28 16.01.48Under koking derimot tapte vi 2 liter MER enn planlagt (4,5 i stedet for 2,5). Synes tap under kok varierer veldig. Merkelig det der. Vi brygger i samme rom på samme måte men det koker bort prosentvis veldig forskjellig mengde…

2015-02-28 19.26.57Til slutt endte vi med omtrent like mye i Speidelen som planlagt, men denne gangen var det mye grums så vi valgte å la en del gå til spille og tappet 22 liter til hvert gjæringskar. Med ca 1 l gjærstarter i hvert kar sitter vi igjen med 46 liter.

Lørdag 7. mars ble det tørrhumlet.

I dag, lørdag 14. mars skal det tappes. Blir spennende å se hvordan det har blitt og ikke minst: hva det smaker!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *