Nok et forsøk på Zanto’s American IPA

L2015-04-11 16.18.30ørdag 11. april brygget vi vår 10. batch, nok et forsøk på vår IPA basert på Kinn Vestkyst. Nok en gang har det vært særdeles hektisk så dette innlegget kommer alt for seint. Skjerpings!

Som sist spiste vi god mat og smakte på mange øl, men hva, det har blitt nok et kapittel i min etter hvert solide glemmebok.

Vi brygget ute for første gang i år selv om det var litt kaldt. Det gikk for så vidt greit, men det var da 2015-04-11 17.36.57voldsomt hvor mye som kokte bort! Vi endte opp med bare litt over 40 liter i gjæringskarene… I motsetning til forrige gang (når vi brygget på badet nede i kjelleren (varmt og godt og fuktig luft) mistet vi altså veldig mye mer. Dette er vel naturlig iom. at det antagelig fordamper mer når det er tørr og kald luft rundt Speidelen enn når det er fuktig og varm luft.

2015-04-11 20.28.49Vi valgte å bruke forskjellig gjær i de to gjæringskarene og splittet altså batchen. Den ene med Safale US-05 og den andre med Danstar Nottingham. Tørrgjær med andre ord. Vi rakk rett og slett ikke å lage starter. Skal bli spennende å smake forskjellen.

2015-04-11 15.33.31Onsdag 15. april ble det tørrhumlet. Altså etter bare 4 dager. Dette er i henhold til opprinnelig oppskrift. Tidligere har vi ventet 7 dager. Her gjorde vi, eller egentlig jeg, Lars Erik, siden jeg gjorde det alene, en feil. Jeg målte opp all humlen (4 forskjellige typer) i ett og måtte da blande det etter beste evne og splitte det i 2 deler, 1 del i hvert gjæringskar. Ganske usikkert hvordan fordelingen mellom de forskjellige typene ble da, så det kan nok bli litt forskjell som følge av dette.

Mandag 27. april ble det tappet på flaske. 18 liter Ylva og 19,5 liter Zanto.

3 kommentarer til “Nok et forsøk på Zanto’s American IPA”

  1. Om dere opplever høyere avdamping enn forventet, er det jo bare å tilsette mer vann enten basert på volum alene. Eller slik som jeg pleier, måle SG og volum, og justere med mengde vann for først og fremst treffe riktig SG. Om du tilsetter kokende vann, så stopper ikke kokingen opp.
    Lykke til videre

    1. Godt tips, Anders. Det har vi faktisk ikke tenkt på, men det bør jo fungere greit, så vidt jeg kan se. Den største «feilen» med dette brygget vi lagde denne gangen er vel at vi ikke har fått så mye futt i humlen som vi hadde tenkt. Den er rett og slett litt for «slapp» til å være en skikkelig IPA. Veldig godt øl, men ikke en typisk IPA denne gangen.

      Har forøvrig vært inne på dine sider og kikket en tur. Veldig fine, men jeg fikk ikke til å legge igjen noen kommentar der. Synes din timelapse var stilig – med hele familien inkludert, så jeg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.