Bryggedag nummer 12

2015-06-06 13.17.59Lørdag 6. juni brygget vi vår 12. batch. Ett år har gått siden første gangen og vi begynner vel å føle at vi har ganske bra kontroll på dette nå. Denne gangen prøvde vi oss på noe vi har snakket om en stund, nemlig å bruke en masse av restene våre og lage vår egen oppskrift.

Hva dette blir er jo ikke godt å si, men det blir i hvert fall svart, sterkt og bittert. Forhåpentligvis også fyldig/søtt.

2015-06-06 12.40.18

Denne gangen gikk ALT som det skulle. Jeg kommer ikke på en eneste feil vi gjorde underveis. Merkelig. Sikkert et eller annet, men jeg klarer altså ikke å komme på noe.

All malt ble malt opp mens vannet varmet seg i Speidelen. I vannet fylte vi på med bryggesalter og melkesyre. Vi har for første gang brukt www.brewersfriend.com og der er det en kalkulator for vannkjemi som vi brukte. Tidligere har jeg kontaktet Asker og 2015-06-06 13.17.41Bærum vannverk og fått informasjon om innholdet av diverse mineraler. Basert på den informasjon og forskjellige vannprofiler som man finner på Brewersfriend så kan man bruke saltene til å justere seg inn til vannet fra en gitt region. Vi valgte å bruke en doublebastardskotsk profil som skal fungere med litt tyngre øltyper og håper det skal gi oss litt fylde i denne ølen.

Vi tilsatte altså 14 kg malt denne gangen og 4 l/kg vann, dvs. 56 liter. Dette er så godt som maks av hva Speidelen klarer. Maltrøret var ganske stappfullt og etter at alt var på plass var vannspeilet nesten over kanten til maltrøret.

2015-06-07 11.27.25Molasses sukkeret og spraymaltet tilsatte vi i kokingen, rett etter oppkok.

Ellers var alt som vanlig. Ikke noe spesielt å rapportere.

Ølsmakingen denne gangen var sammensatt av litt fra polet og litt fra et innkjøp et par av oss gjorde når vi var i St Andrews, Skottland og spilte golf for en liten koteletterstund siden + en gjest fra Systembolaget.

Middagen var som vanlig strålende med grillede nakkekoteletter marinert i 48 timer i vårt eget Prince of Tonga Brown ale. Knall!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *