Gjærmengde

IMG_1833Før første bryggedag rota vi fælt med gjærmengde. 2 dager før bryggedagen skulle vi lage starter. Da gikk jeg for første gang ut og søkte litt etter hvor mye starter vi skulle lage og oppdaget til min forferdelse at vi skulle ha minst en 4-5 rør med gjær. Og vi hadde bare ett! Startet da denne tråden på Norbrygg: http://forum.norbrygg.no/threads/har-for-lite-gjaer-hva-gjor-vi.21858/

Vi fant etter hvert ut at vi skulle sette en starter og bruke den i det ene gjæringskaret, og så kjøpe tørrgjær og ha i det andre. (Vi har bestemt oss for å alltid gjære i to 25l kar istedet for ett 50l. Grunnen: Det er j… tungt å riste 50l… Se forøvrig spørsmål på Norbrygg: http://forum.norbrygg.no/threads/to-gjaeringskar.21577/) For å få nok gjær i starteren fikk vi et rør av en kompis. Starteren ble da laget på en blanding av Belgisk Ale og Burton Ale gjær fra White Labs. Spennende mix. Tørrgjæren ble 2 pakker med Safale US-05 American Ale. Vi får altså to forskjellige brygg som en bonus, og den ene er relativt eksperimentell. Spennende!

Til neste gang kommer vi til å bruke http://yeastcalculator.com med Method of Aeration = Stir Plate (K. Troester) settingen for å beregne mengde  i god tid i forkant og før vi handler inn gjær.

Vi kommer også til å sette starteren enda en dag før og la den stå i kjøleskap et døgn og så dekantere den før vi har den i vørteren. Tror det å helle i alt sammen gir mye smak. Vi snakker jo et 1-2 liter starter oppi bare litt i overkant av 20 liter vørter (5-10%)…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *