Fermentering av første batch

Fermenteringen av første batch er godt i gang, eller dvs. nærmest ferdig. Det er nå ingen aktivitet i gjærlåsen og vi planlegger å tappe på søndag etter at det er stått i 15 dager.

2014-06-23 21.16.08Det har vært perioder med stormgjæring i ett kar og det har vært perioder med venting på et lite plopp i det andre.

Kar nummer 1 (til venstre) satte i gang med å ploppe morgenen etter brygging og stormgjæret i over et døgn før det roet seg litt ned og kom i gang med litt mer normal plopping.

Kar nummer 2 var det lite action i og det tok over to døgn før jeg observerte litt plopping. Postet en tråd om dette på Norbrygg: http://forum.norbrygg.no/threads/ingen-plopping.21910/.

Lurte også litt på dette med den lille røde korken på gjæringslåsene, om den skulle være på eller ikke. Lagde en tråd på det også: http://forum.norbrygg.no/threads/gjaeringslas.21904/, og endte opp med å sette den på etter en del svar der. Gikk egentlig litt bedre. Før det «kokte» det over.

5 dager etter bryggedagen tilsatte vi tørrhumle. I følge oppskriften skulle ølet stikkes om til andre gjæringskar først, men etter nok en tråd på Norbrygg:  http://forum.norbrygg.no/threads/sekundaerkar-og-torrhumling.21965/ droppet vi det og tilsatte tørrhumlen direkte. Samtidig målte vi SG til 1.010 (OG var 1.050) og fikk mulighet til å smake på «godsakene».

imageVi oppsummerte: «Zantos (den med tørrgjær) smakt friskt og godt, Brunos (den med Belgian/Burton gjær) smakte litt gjær.» Ikke den helt store smaksopplevelsen, men vi tror at begge to har mulighet til å bli gode øl, selvom vi holder en knapp på den med tørrgjæren.

Nå står de der da. Ingen mer plopping som jeg kan se. Søndag (om 4 dager) er det tapping på flaske. Vi gleder oss!

6 kommentarer til “Fermentering av første batch”

 1. Målte igjen i dag. Jeg synes det er vanskelig å lese av nøyaktig, men synes det ser ut som om begge karene ligger under 1.010, tipper 1.008 på Safale US-05 karet og 1.009 på Belgian/Burton karet. Det er ingen gjæringsaktivitet nå. Tror begge karene er klare. Tapping søndag!

  Farge/klarhet er som forrige gang. Veldig grumsete.

  Jeg smakte også:

  • Jeg liker den friske smaken i Safale US-05 varianten, men den er ganske så bitter. Tror den kommer til å bli bra!
  • I Belgian/Burton varianten er det fortsatt en del banan-aktige smaker synes jeg, og jeg synes også jeg smakte en annen bismak som ikke var ideell. Er ikke helt sikker på den altså…
  1. Med 1.008 eller 1.009 blir jo formodentlig alkoholprosenten ca 5,6 %. Det er jo ikke så galt. Så er jo bare spørsmålet hvordan fylden blir når vi har hatt såpass lav OG før gjæringen startet … Kan bli et sterkt og litt bittert øl – med litt ekstra humlesmak 🙂

   1. Det er vel akkurat det det smaker ja. Står to glass i kjøleskapet som har stått der siden i morges og de smaker ganske tørt og bittert. (Nå som det er kaldt får man litt bedre inntrykk av hvordan det vil bli, selvom kullsyren mangler.)

 2. Det skal vel legges til at en av grunnene til at vi tenker at også Brunos blir bra, var at den også satte igang med gjæringsaktivitet etter at tørrhumlingen ble satt igang. Det kan være litt luft og litt røre i karet var det som skulle til for å sette igang det siste som gjør dette til en topp-øl 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *