Batch #020 Zanto’s American IPA

zanto2Batch #020 ble brygget lørdag 16. april 2016. Nok en gang prøver vi oss på vår standard IPA, Zanto’s American, basert på Safale US-05 Amerikansk Ale gjær, oppkalt etter Øysteins hund, Zanto, som var med første gangen vi brygget etter denne oppskriften. Denne gangen har vi gått ned på bitterheten for å få en litt mer balansert øl, og så har vi gått opp på aromahumlen (whirlpool og dryhop) for å få mer av den deilige aromaen som kombinasjonen Simcoe, Columbus, Centennial og Amarillo gir oss. Vi har også byttet ut Maris Otter Pale Ale malten med en Pale Ale malt fra Gotlands bryggeri som de bruker i sine Bulldog Ales.

Bryggedagen gikk veldig bra og vi nådde en OG på 1.064 som skulle gi oss rundt 7-7.5% alkohol, akkurat som planlagt. Vi fylte Speidelen med maksimalt med malt, 14 kg. Effektiviteten er fortsatt ikke helt bra, 69% (ending kettle), og vi mistenker at det er det stappfulle maltrøret som gjør dette.

Gjæringen gikk som vanlig med Safale US-05 rolig for seg.

Ølet ble tappet lørdag 30. april og FG endte opp på 1.011. For karbonering brukte vi en ca 1 liter sukkerlake med 6g sukker pr liter øl. Det ble litt lite øl da det ble veldig mye bunnfall. Dette var bunnfall både fra bryggingen (ølet ble veldig fullt av et eller annet gørr som ble med over i gjæringskarene og raskt la seg på bunnen), fra gjæringen og fra tørrhumlingen.

Ølet ble veldig bra! En av de beste IPA’ene vi har laget. US-05 gjæren er jo ganske anonym og ølet blir relativt tørt og friskt. Det ble absolutt bittert nok selvom vi har gått ned litt i IBU. Og aromaen fra denne humlekombinasjonen er helt knall! En helt konge sommer-IPA!

Innlegg som omhandler batch #020:

Oppskrift

Vi brygger shøl!