Batch #024 Terassevraket Barley Wine (og Shølevann Scottish Ale)

9279_shipwreckercircusBatch #024 ble brygget lørdag 20. august 2016. Dette ble en rar dag. Den begynte med at vi fant at mølla vår ikke knakk kornet en gang og vi måtte dermed stille den inn. Vi endte opp med en finere malingsgrad enn før og tenkte at OK. La oss prøve det. Det var en dårlig ide. Speidelen klarte så vidt å presse vannet gjennom og meskeprosessen fungerte særdeles dårlig. Resultatet ble en BG på bare 1.060. Den skulle vært på 1.084… Og masken smakte som om den fortsatt hadde veldig mye å gi!

Vi gjorde da 2 ting:

  1. Vi skylte masken med ca 13 liter vann og fikk ut omtrent 10 liter med en OG på 1.064! Dette kokte vi i en kjele i en time og heiv oppi 10g East Kent Goldings med en gang og 10 på ca 15 min. Tanken var at det skulle bli en britisk type maltrik øl, men med Safale US-05 som var den gjæren vi hadde tilgjengelig.
  2. Vi hadde oppi store mengder spraymalt i «hovedbatchen» Speidelen for å komme opp i den OG’en vi skulle. 2,5 kg ble det. Mest Golden Light og noe Pilsen Light. Vi økte også koketiden til 2 timer istedet for 1 time. Vi endte da opp med en OG på 1.105. Planen var 1.096 så det ble mer enn nok. Vi regnet nok litt feil på mengden spraymalt. Vi regnet med en lav effektivitet på den også og det blir jo ikke riktig. Den har per def. 100% effektivitet.

Når vi tappet til gjæringskar så fikk vi ut 25 liter, men det var med MYE gørr! Og med så mye tørrhumle som vi hadde oppi søndag 28. august (405 g) så ble det så mye gørr på bunnen av gjæringskaret at det var bare å glemme å tappe fra krana. Der var det potte tett. Så vi tappet til sekundær fra toppen av karet med hevert, noe som betydde at vi måtte rote nedi ølen med den risikoen det gir for infeksjon. Vi var nøye med desinfiseringen, men dette er uansett en risiko.

Søndag 4. september sjekket vi om det var klart for å tappes, men SG var på 1.025 og vi hadde planlagt med ca 1.016, så vi bestemte oss for å vente. Lørdag 10. september tappet vi, selvom FG var på hele 1.023. Så ikke ut som om det var mulig å få det lenger ned. Dette blir jo 12% alkohol og Safale US-05 klarer nok ikke så mye mer… 18 liter var alt vi fikk ut på flaske, så dette ble en eksklusiv og DYR øl.

Den andre ølen ble også tappet. Shølevann kaller vi den. Her endte FG på 1.008! så dette ble en sterk øl på 8% til slutt. 9 liter ble det.

Innlegg som omhandler batch #024:

Oppskrift

Vi brygger shøl!