Batch #028 Nordøst New England IPA

Batch #028 ble brygget lørdag 11. februar 2017. Denne gangen har vi valgt å kaste oss på bølgen med New England IPA, en lys, ugjennomsiktig IPA med lite eller ingen bitterhumle og MASSE whirlpool- og tørrhumle som skal gi massevis av humlesmak og -aroma men ikke alt for høy bitterhet. Samtidig er det hvetemalt, flaket rug og flaket hvete sammen med den litt vanligere Pale Ale malten og Carapils malten. I tillegg kommer maissukker (Dextrose/Glukose).

Nok en gang fikk vi veldig dårlig effektivitet og måtte hive oppi 1 kg spraymalt for å få opp OG’en uten å måtte koke ned alt for mye. Vi skjønner fortsatt ikke hva dette skyldes. Kan det være den flakede hveten og rugen? Siden vi tenkte at den dårlige effektiviteten i forrige batch til dels kunne komme av litt for fin malingsgrad så skrudde vi den opp litt. Vi ligger nå på ca 1,4mm, mot det vi har funnet som anbefaling de fleste steder på 1,2mm. Maltrøret var veldig fullt sist gang. Denne gangen var det ikke like fullt og det viret løst og fint når vi rørte under meskingen. Tror ikke det var mengden som var problemet denne gangen i hvert fall.

Selv om vi målte ca 47 liter vørter i Speidelen fikk vi ikke ut mer enn 38,5 liter ca. Med så mye humle er det vanskelig å ikke få med for mye gørr om vi tapper ut mer.

FG ble helt ned i 1.010, dvs. det gjæret ut MYE mer enn oppskriften tilsa. Skulle blitt 1.016. Antagelig så har vi med den merkelige meskingen og tilsetningen av maltekstrakt fått en litt annen profil på vørteren med mer gjærbart sukker. Nå blir i hvertfall ølet på 8% istedet for 7, men det tåler det. Smaken er i hvert fall upåklagelig!

Innlegg som omhandler batch #028:

Oppskrift

Vi brygger shøl!