Batch #004 Jolebrygg Juleøl

Etikett-Batch#004Batch 004 er vårt første forsøk på en juleøl. Vi har brukt en oppskrift som vi fant på Norbrygg sitt forum og som lå ute på Bryggselv i fjor om vi har forstått det rett: Yuletide Ale Gahr Edition. Her er det litt forskjellig malt og Billingtons Molasses sukker som er brukt til vørteren og så er det tilsatt East Kent Golding humle og appelsinskall, allehånde, koriander og ingefær. Vi ble nødt til å bruke tørrgjær, Danstar Nottingham, pga. litt presset tidsskjema.

Vi sleit litt denne gangen kan vi vel si. Først programmerte vi feil så vi fikk en litt merkelig meskeprofil, deretter tilsatte vi humlen på feil tidspunkt og til slutt når vi skulle dehydrere gjæren så rømte den fra plastboksen sin og fordelte seg utover kjøkkenbenk og gulv. Vi endte med å bruke det som var igjen og så tilsette en pakke tørrgjær rett i hvert av de to gjæringskarene.

Sist men ikke minst så røyk en av slangeklemmene på kjølespiralen og vi fikk kaldtvann opp i vørteren rett etter at den hadde begynt å kjøle. Tror den holdt ca 90 grader når det skjedde.

Utrolig nok gikk det bra denne gangen også og det ble en helt all right øl av det. Den er ikke fyldig nok til å være en innertier, men en frisk og lett juleøl som de fleste synes er helt OK. Det er markant smak fra krydderne. Og så en viktig ting: Denne blir bedre og bedre etter hvert som den får hvilt seg på flaska. Neste gang vi skal lage en så mørk øl skal den lagres lenger før den drikkes.

Ellers kan nevnes at vi senere har lest oss til at PH’en nok burde vært justert. Vi har ikke vann som passer til mørk øl, så vi må i fremtidige batcher justere denne.

Innlegg som omhandler batch #004:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi brygger shøl!