Batch #006 Hopping By The Pound American Strong Ale

etikett-batch006Brygget lørdag 10. januar 2015.

Batch 006 var nok et forsøk på Zanto’s American IPA. Vi gjorde 1 endring: dobling av mengden krystallmalt. Grunnen til dette var at vi ønsker mer fylde/sødme i ølet.

Bryggingen gikk bra, med unntak av et strømbrudd under koking som gjorde at første humletilsetning ble liggende i vørteren i nesten en time i stedet for den planlagte halvtimen. Men hovedproblemet (som vi ikke oppdaget før vi skulle tørrhumle den) var at vi hadde klart å sette vekta på lbs i stedet for g og dermed målte feil mengde humle. Vi brukte ca halvparten av det vi skulle under kok, og så tørrhumlet vi med riktig mengde. Dermed blir ikke dette noen IPA, men en veldig sterk pale ale variant. Vi har valt å kalle det en American Strong Ale. Navnet måtte bare ble «Hopping by the pound»! Vi endte for øvrig på en OG på 1.069 som er litt høyere enn forventet.

Det er et par observasjoner det er verdt å merke seg:

  1. Vi tapte mye mer til koking nå enn vi har gjort før (omtrent dobbelt så mye selv om vi tar høyde for strømbruddet). Jeg mistenker at det fordamper mye mer når det er så tørr luft som det er nå, i motsetning til om sommeren og ellers i året når det er mye mer fuktig luft.
  2. Når vi skyller så blir maltet stående under vann ved skylling og avrenning. Det betyr at når vi løfter ut maltrøret er det ganske mye vørter igjen i det. Vi mistet 1,5 l vørter på dette. For framtiden kan det være en ide å lage en anordning med taljer så vi kan heise opp maltrøret i den høyden vi ønsker. Ved neste brygging må vi ha et par treklosser tilgjengelig slik at vi kan løfte det 5 cm høyere.

Lørdag 17. januar stakk vi om til sekundærkar og tørrhumlet. Vi fikk over det meste så det var fortsatt ca 22 l i hvert kar. Vi målte da en SG på 1.016.

Mandag 26. januar tappet vi på flaske med Coopers carbonation drops for karbonering (1 drops pr halvliters flaske). Vi målte da en FG på 1.012, litt lavere enn forventet.

Ferdig for konsumering mandag 9. februar.

Innlegg som omhandler batch #006:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi brygger shøl!